A magyarországi Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) immár harmadik alkalommal szervez nemzetközi állásbörzét 2008. október 11-én. A fővárosi rendezvényre Európai Gazdasági Térség 18 országából érkeznek kiállítók és EURES tanácsadók. Az álláskeresők előadásokat hallgathatnak, megismerhetik az állásokat kínáló országok munkaviszonyait és jogi segítséget is kaphatnak – teljesen ingyen.

 

A 3. Nemzetközi Állásbörzére (nemzetkoziallasborze.hu) Budapesten a Magyar Telekom Székház aulájában (I., Krisztina krt. 55.) 2008. október 11-én (szombaton) 10–18 óra között kerül sor. A rendezvényen történő részvétel és az ott elérhető szolgáltatások igénybevétele ingyenes.

 

A szervezők célja, hogy az eseményen megjelenő külföldi foglalkoztatási szolgálatok EURES tanácsadói pontos és hiteles útmutatást nyújtsanak az Európai Gazdasági Térség tagállamainak élet- és munkakörülményeiről, munkaügyi szabályozásáról, tanácsot adjanak az érdeklődő álláskeresőknek a külföldi álláslehetőségekről, valamint eligazodást kínáljanak a munkavállalás mindennapi problémáinak megoldásában is.

 

A rendezvényen – nem függetlenül a tavasszal rendezett 2. Nemzetközi Állásbörze rendkívül pozitív visszhangjától – 25 százalékkal több kiállító és tanácsadó vesz majd részt, mint az elmúlt alkalommal. Összesen 18 ország 43 kiállítója kínál majd lehetőségeket. Munkaadók és EURES tanácsadók érkeznek többek között Ausztriából, Bulgáriából, Dániából, Egyesült Királyságból, Észtországból, Finnországból, Hollandiából, Írországból, Litvániából, Máltáról, Németországból, Norvégiából, Olaszországból, Romániából, Spanyolországból, Svédországból, Szlovákiából és Szlovéniából.

 

A rendezvényen a legkülönfélébb munkakörökbe keresnek jelentkezőket. Ennek megfelelően a munkáltatók  a szakmunkásoktól a diplomásokig terjedően minden rétegnek kínálnak lehetőségeket. Jelentkezőket várnak többek között mérnöki, tanári, gépjárművezetői, építő- és vendéglátóipari, húsfeldolgozói, és fémipari szakmunkás munkakörökbe, de keresnek például termék- és adatmenedzsert is. A legtöbb munka megszerzéséhez idegen nyelvtudás szükséges, azonban vannak olyan állásajánlatok is, ahol ez nem követelmény, de mindenképpen ajánlott. Az előre leadott álláslehetőségek részletei már megtalálhatóak a rendezvény honlapján a nemzetkoziallasborze.hu címen.

 

A magyar álláskeresőket a hazai EURES hálózat eddig is segítette, a tavasszal megrendezett 2. Nemzetközi Állásbörze alkalmával végzett felmérések számos tanulsággal szolgáltak a szervezők számára.

Az előző nemzetközi állásbörze látogatói között végzett felmérés szerint a börzét kicsivel több hölgy látogatta, mint férfi (57 vs. 43%), a látogatók több mint fele (58%) rendelkezett egyetemi vagy főiskolai végzettséggel és a látogatók zöme (43 százaléka) a 26-35 éves korosztályból került ki. Érdekes, de az eddigi tapasztalatokat megerősítő adat az is, hogy legalább minden 10. látogató idősebb volt, mint 45 éves, tehát sokan valóban a gyerekek „kirepülése” után határozzák el magukat a külföldi munkavállalásra.

Ha az adott területen megszerzett munkatapasztalatot nézzük, érdekes és az előzőkre némiképpen rímelő adatokat találhatunk, ugyanis a megkérdezettek jellemzően 5, vagy 15 évnél is több tapasztalattal rendelkeztek a szakmájukban. A résztvevők nyelvtudását illetően az abszolút favorit az angol nyelv, amit a német, majd e kettőtől jelentősen lemaradva a francia, olasz, spanyol nyelv követ.

 

A felmérés tanulságai szerint a nemzetközi állásbörze résztvevőinek mintegy 40 százaléka rendelkezett már külföldi munkatapasztalattal, amit jellemzően Nagy-Britanniában vagy Németországban (összesen több mint 50%), esetleg Ausztriában vagy – a földrajzi távolság miatt némiképpen meglepő módon – az USA-ban szereztek. A börze csaknem valamennyi látogatója szívesen vállalna munkát külföldön a közeljövőben. A legtöbben 2-3 évre tervezik munkavállalásuk időtartamát, bár sokan voltak bizonytalanok e tekintetben. Érdekesség, hogy a legnépszerűbb országok közé a már korábban is említettek (Nagy-Britannia, Németország, Ausztria) mellé felzárkózott Hollandia is.

A kutatási adatok tanúsága szerint a tavaszi 2. Nemzetközi Állásbörze megfelelt a résztvevők elvárásainak, igényinek. A vizsgálatba bevont személyek döntő többsége elégedett volt a rendezvénnyel, informatívnak, hasznosnak, színvonalasnak értékelve azt. Kisebb fokú csalódottságra legfeljebb az adott okot, hogy nem mindenki kapott konkrét ajánlatot (ami több mint 3000 résztvevő esetén sajnos előfordulhat).

 

Az állásbörze legnagyobb előnye az álláskeresők és a munkáltatók közötti közvetlen kapcsolat kialakításának lehetősége. Hazánkban különösen fontosak az ilyen rendezvények, mivel az elmúlt évben megháromszorozódott a külföldi munkáltatók érdeklődése a magyar munkaerő iránt.

 

A szervezők javasolják, hogy az eseményre mindenki hozza magával idegen nyelvű önéletrajzát. A külföldi munkalehetőséget keresők ehhez segítséget kaphatnak az EURES honlap (www.eures.europa.eu) „My EURES” álláskeresőknek szóló részében, ahol elkészíthetik saját önéletrajzukat és azt a regisztrált munkaadók és az EURES-tanácsadók rendelkezésére is bocsáthatják.

 

***

 

Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) 1993-ban jött létre és 31 európai ország Állami Foglalkoztatási Szolgálatát tömöríti magában. Tagjai az Európai Gazdasági Térség országai: az EU-tagállamok, valamint Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc.

A magyarországi EURES hálózat célja, hogy tájékoztatást, útmutatást és tanácsadást nyújtson az érdeklődők számára az Európai Gazdasági Térség álláslehetőségeiről, valamint élet- és munkakörülményeiről, illetve hogy segítséget nyújtson azon munkáltatók számára, akik más országokból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni.

  

További sajtóinformáció:

VM.komm Kommunikációs Tanácsadó IrodaNagy Ákos

telefon: (1) 350-6951, ill. (20) 933-1801

e-mail: nagy.akos@vmkomm.hu