61,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek júliusban

 

A július hónapban bejelentett új álláshelyek száma 31 064 darab volt, számuk júniushoz képest több mint 10 ezerrel csökkent. Az előző év azonos időszakához viszonyítva enyhébb (6,1%-os) csökkenés tapasztalható. A júniusi hónap a nyári időszaki munkák indulása nyomán már évek óta kiemelkedően jó hónapnak számít, ekkor jellemzően megugrik a foglalkoztatási főosztályokhoz bejelentett álláshelyek száma, melyhez képest megszokottnak értékelhető a júliusi csökkenés. Ez a szezonális ingadozás legkevésbé Közép-Magyarország munkaerőpiacát érintette (itt volt relatíve a legkisebb az egy hónap alatti csökkenés), a leginkább pedig Dél-Dunántúlét. A munkaadók a tárgyhónap folyamán bejelentett álláshelyek közül összesen 21 045-höz nem igényeltek támogatást, ez az összes bejelentés 67,8%-a. A nem támogatott, új álláshelyek száma a megelőző hónaphoz képest 21,8%-os csökkenést mutat, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig 3,7%-os mérséklődés mutatkozik. Az előző hónap végéig be nem töltött és a tárgyhónapban bejelentett új álláshelyek (a támogatott álláshelyekkel együtt) összesen 61,8 ezret tettek ki. Ez a hónap során érvényes, közvetíthető állások száma, amelyből a tárgyhó végéig 27,6 ezer maradt betöltetlen.

 

További részletes információk

 

 

 

Új finanszírozási rendszerben működnek a jövőben a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások

 

Megváltozik a támogató szolgáltatások és a közösségi ellátások állami támogatásának rendszere. A szociális törvény 2007. évi módosítása alapján ennek a két szolgáltatásnak az állami támogatását 2009. január 1-jétől pályázati rendszerben kell megszervezni. A pályázatokról szóló döntés kétszintű, a nyertes pályázók „befogadásáról” a szociális és munkaügyi miniszter dönt, a konkrét támogatásáról és az egyéb feltételekről pedig a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgatója. A hivatal szociális szakemberei a következő hetekben hat vidéki és két budapesti helyszínen tartanak pályázati felkészítőket, ahol közvetlen tanácsadással segítik az érintett szervezetek képviselőit.

 

További részletes információk

 

 

 

Lendületben a fiatalok – már az Interneten is

 

Az uniós országok közül elsőként Magyarországon indul el a Fiatalok Lendületben Program elektronikus pályázatkezelő rendszere.

A Fiatalok Lendületben Programiroda 2008. 08. 08-án reggel 8 óra 8 perckor elindítja elektronikus pályázatkezelő rendszerét, a FILEP-et. A programiroda honlapjáról elér-hető (www.mobilitas.hu/flp), több hónapos fejlesztőmunka eredményeként elkészült rendszer az uniós tagországok közül elsőként a magyarországi felhasználóknak biztosít lehetőséget on-line pályázásra. A szervezeteknek a szeptember 1-jei határidőre benyúj-tandó pályázataikat már kötelezően a FILEP-rendszerben kell rögzíteniük.

 

További részletes információk