45,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek novemberben

 

A november hónap folyamán bejelentett új álláshelyek száma 19,9 ezer darab volt, számuk októberhez képest jelentősen, annak mintegy a felére visszaesett. A novemberi visszaesés szezonális hatások következtében a megelőző években is megfigyelhető volt, azonban idén ennek mértéke jelentősebb. Idén novemberben 1,4 ezerrel kevesebb állást jelentettek be a munkáltatók, mint egy évvel ezelőtt, ami 6,6%-os csökkenésnek felel meg.

A munkaadók a tárgyhónap folyamán a bejelentett álláshelyek közül összesen 14 705-höz nem igényeltek támogatást, ez az összes bejelentés 74%-a. A nem támogatott, új álláshelyek száma a megelőző hónaphoz képest 39,4%-os mérséklődést mutat, amely kisebb csökkenés, mint a támogatott állások esetében, ezek száma ugyanis 64%-kal esett vissza egy hónap alatt.

Az előző hónap végéig be nem töltött és a tárgyhónapban bejelentett új álláshelyek (a támogatott álláshelyekkel együtt) összesen 45,5 ezret tettek ki, ez csaknem 15 ezerrel kevesebb közvetíthető állást jelentett novemberben, mint a megelőző hónapban. Ebből a tárgyhó végéig 21,3 ezer állás maradt betöltetlen.

 

További részletes információk

 

 

 

Munkahelyteremtés partnerségben

 

Már folyamatban van a Postapartner munkaerő-piaci program második ütemének előkészítése. Az érdeklődők számára a Magyar Posta információs napokat szervezett, amelyeken a munkaerő-piaci programokat is bemutatták. A legtöbben a bérköltség-támogatás és a vállalkozóvá válás támogatása iránt érdeklődtek, de számos kérdés érkezett a képzési támogatásokkal kapcsolatban is elsősorban olyan kistelepülésen élők köréből, ahol csak a postai tevékenység önmagában nem biztosít elegendő jövedelmet, így e mellett más szolgáltatási, vagy kereskedelmi tevékenység megkezdésén is gondolkodnak.

 

További részletes információk

 

 

 

Akkreditációs eljárás a megbízható foglalkoztatásért

 

2006 óta több mint ezerötszáz tanúsítványt adott ki a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Akkreditációs Főosztálya. A tanúsított foglalkoztatók, míg három évvel ezelőtt csupán huszonnégyezer megváltozott munkaképességű dolgozót alkalmaztak, mára ez a szám több mint harminckétezerre nőtt. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakemberei úgy tapasztalják, hogy a három évvel ezelőtt megindult folyamatok beigazolták az akkori jogszabályi döntés helyességét, és megindulhatott egy szakmai öntisztulás. Ez az érin-tettek körében hozzájárulhat a fekete foglalkoztatás visszaszorításához is.

 

További részletes információk