46,4 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek decemberben

 

A december hónap folyamán bejelentett új álláshelyek száma 25,2 ezer darab volt, számuk novemberhez képest kisebb mértékben, 5,2 ezerrel emelkedett.

A bejelentett állások száma a novemberben megfigyelt jelentős mértékű visszaesést követően fordult emelkedésbe, ám ez kizárólag a támogatott álláshelyek számának növekedésének tudható be.

A munkaadók a tárgyhónap folyamán a bejelentett álláshelyek közül összesen 11 168-hoz nem igényeltek támogatást, ez az összes bejelentés 44,4%-a. Az álláshelyek többségét tehát valamilyen támogatott foglalkoztatási formában kívánták betöltetni a munkáltatók, amely jócskán magasabb arány a korábbi hónapokban megszokottnál. Míg ugyanis a bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 24,1%-kal csökkent egy hónap alatt, a támogatott álláshelyeké 169%-kal nőtt.

A növekedés hátterében a december hónap folyamán indult közhasznú foglalkoztatás felfutása áll. A hónap során 12,4 ezer fő közhasznú foglalkoztatására érkezett be igény, ami több mint háromszorosa az előző havi számnak.  E felfutásnak köszönhető, hogy a hónap során 10,8 ezer álláskeresőt közvetítettek sikeresen közhasznú munkákra a foglalkoztatási főosztályok, ami mintegy háromszorosa a novemberi és több mint duplája a tavaly decemberi számnak.

 

További részletes információk