Augusztus hónapban nőtt a foglalkoztatási osztályokre bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest.

 

Az év nyolcadik hónapjában 24,3 ezer új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 3,2 ezer darabbal (15,2%-kal) több, mint az előző hónapban. Az új bejelentett állások mintegy fele, 48,8%-a nem támogatott álláshely, az állások csekély többségét valamilyen támogatott foglalkoztatási formában kívánták a munkáltatók betöltetni.

A bejelentett nem támogatott álláshelyek száma a leglátványosabban Komárom-Esztergom megyében emelkedett. Itt munkaerő-kölcsönző cégek kerestek jelentősebb számú munkaerőt a feldolgozóiparba, de némi élénkülés tapasztalható az építőipar területén is.

 

A nyilvántartott álláskeresők száma az augusztusi zárónapon 564,0 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe, 1,1%-os (6,1 ezer fős) növekedést mutat. Az álláskeresők száma július óta mutat emelkedést, mely alapvetően a pályakezdő fiatalok fokozott beáramlásának a következménye.

 

Augusztusban 39 cég, 2,3 ezer főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tett a foglalkoztatási osztályoken. A júliusi emelkedést követően augusztusban újra csökkent a csoportos elbocsátás keretében elküldendők létszáma, a megelőző hónaphoz képest 1,2 ezer fővel. A  legnagyobb létszámot érintő csoportos létszám-leépítési bejelentés Nyugat-Dunántúlról és az Észak-Alföldről érkezett.  Az előbbi régióban az elbocsátandó dolgozók 80%-a a textília, textilárú gyártása ágazatban dolgozott, míg az utóbbiban a legérintettebb ágazatok a bőr, a bőrtermék, lábbeli gyártás (34%), az egészségügy (23%) és az építőipar (21%) voltak. A csoportos bejelentések ágazati megoszlása arra utal, hogy a korábban, a válság által leginkább érintett ágazatok felől (gép-, műszer- és járműgyártás, fémipar) a leépítések hulláma a könnyűipari valamint a szolgáltatási ágazatok felé terjed.  

 

 

Hiányszakmák elsajátításával kaptak új esélyt a Lépj egyet előre! program résztvevői

 

 

A Lépj egyet előre! program 2009. augusztus 31-én zárult második szakaszában 19 837 felnőtt fejezte be az általános iskolát, vagy szerzett szakképesítést. A tanulást vállaló felnőttek összesen 16,665 milliárd forint képzési költségének 85 százalékát az Európai Szociális Alap, 15 százalékát a magyar állam hozzájárulása tette ki. Ebből az összegből 131 képző intézményben 1102 tanfolyamon 128-féle képzés valósult meg, 71-féle országos hiányszakmában folyt oktatás.

 

A programban bizonyítványt szerzett felnőttek közül 6795-en regisztrált álláskeresőként, 6166-an állástalanként kezdték el a tanulást, 6876-an munka mellett ültek iskolapadba. Az iskolaköteles korban lemorzsolódottak közül 2102 felnőtt fejezte be az általános iskolát a program most zárult szakaszában. 

A legtöbben (4866-an) az Észak-alföldi régióban kaptak új esélyt a Lépj egyet előre! programban megszerzett tudással.

 

Az országos hiányszakmák közül 527 könnyűgépkezelő, 468 kőműves, 240 CNC forgácsoló, 478 szakács, 557 tehergépkocsi-vezető képzésének költségét állta az Európai Unió és a magyar állam.

 

A Lépj egyet előre! második ütemének újdonsága, hogy 387 mentőápoló ebben a programban szerzett szakképesítést.

 

 

Budapest, 2009. szeptember 09.