Folyamatosan csökken a csoportos létszám-leépítési bejelentések száma

Szeptemberben 39 cég, összesen 2142 főt érintő csoportos létszám-leépítési bejelentést tett a foglalkoztatási főosztályok kirendeltségein. A csökkenés augusztusban indult: a júliusi adatokhoz képest 1,2 ezer fővel kevesebb volt a csoportosan elbocsátandók létszáma. Szeptemberben további javulás figyelhető meg, de most csak 135 fővel csökkent a bejelentett létszám.

 

Augusztus után szeptemberben is nőtt a foglalkoztatási főosztályok kirendeltségeire bejelentett állások száma az előző hónaphoz képest. Az év kilencedik hónapjában 27,3 ezer új állást jelentettek be a munkáltatók, amely 12,5%-kal több az előző havi adatnál. Az új bejelentett állások csaknem fele nem támogatott álláshely, a többi pozíciót (50,5%) valamilyen támogatott foglalkoztatási formában kívánták betölteni a munkáltatók.

 

A nem támogatott új álláshelyek száma szeptemberben 13,5 ezer volt, az előző hónaphoz képest 14,1%-os növekedést mutat. A legtöbbet Közép-Magyarországon (3,2 ezer darabot), a Nyugat-Dunántúlon (3 ezer darabot) és a Dél-Alföldön (2,4 ezer darabot) kínálták a munkáltatók.

 

A hónap folyamán összesen 45,6 ezer állás állt a rendelkezésre közvetítéshez, ez 11,9%-kal több az előző havi, de 32,3%-kal kevesebb az egy évvel korábbi adatnál. A hónap végéig 19,2 ezer állás maradt betöltetlen.

 

A nyilvántartott álláskeresők száma a szeptemberi zárónapon 566,3 ezer fő volt. Ez az előző hónaphoz képest enyhe, 0,4%-os (2,3 ezer fős) növekedést mutat. A szeptemberi növekedés mögött a pályakezdők számának 1,6 ezres és a nem pályakezdők 0,7 ezres emelkedése áll.

 

A pályakezdő álláskeresők száma júliusban ugrott meg igazán, ekkor egy hónap alatt több mint 20%-os emelkedés következett be. Ez a növekedési ütem már augusztusban is jelentősen lassult, szeptemberben pedig ennek folytatásaként 2,8%-ra csökkent.

 

A szeptemberben belépett pályakezdők 28,6%-a legfeljebb 8 általános iskolát, 16,1%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 18%-uk gimnáziumot, 27,7%-uk szakközépiskolát vagy technikumot, 9,6%-uk pedig főiskolát vagy egyetemet végzett.

 

 

Budapest, 2009. október