Csökkenti a foglalkoztatók terheit az Állami Foglalkoztatási Szolgálat

A 2009. május 11-től működő, https://estat.munka.hu -webcímen elérhető új rendszer segítségével a foglalkoztatók egyszerűen és gyorsan tehetnek eleget a csoportos létszámleépítések bejelenésével kapcsolatos törvényi kötelezettségüknek. Az alkalmazás segítségével a munkáltatók adatszolgáltatási terhe nagymértékben csökken, hiszen a bejelentések adatait elektronikusan rögzíthetik, azok visszaigazolását, valamint a bejelentés feldolgozását ellenőrizhetik. Lehetőségük nyílik arra is, hogy időt takarítsanak meg az adatbejelentéssel, miután a rendszer számos kényelmi funkciót (másolás, listából választás, kódszótárak stb.) tartalmaz.

 

A foglalkoztatók törvényi kötelezettségük alapján a csoportos létszámcsökkentési szándékukat, valamint a létszámleépítésekről hozott döntések adatait a telephely szerint illetékes foglalkoztatási főosztálynak kötelesek bejelenteni.

 

Az új rendszer előnye, hogy a munkáltatóknak már nem szükséges papíralapú formanyomtat-ványokat beszerezniük és kitölteniük, hiszen az elektronikusan rögzített adatok könnyedén kinyomtathatóak és beküldhetőek az illetékes foglalkoztatási osztályre*.

A foglalkoztatók adatszolgáltatási terhét csökkenti az is, hogy a korábban rögzített adatok másolhatóak, a szándékbejelentés adatai a létszám-leépítési döntés adataival összekapcsolhatóak.

Az online rendszer egyszerű azonosítási módszert alkalmaz, amely nem igényel előzetes regisztrációt, mégis megbízhatóan azonosítja a felhasználót, biztosítva, hogy mind a foglalkoztató, mind az illetékes kirendeltség csak a saját adataihoz férhessen hozzá.

 

Az online rendszer azonban nemcsak a foglalkoztatók adatszolgáltatását könnyíti meg, hanem a foglalkoztatási főosztályok dolgozóinak munkáját is segíti: a lekérdezések és napi jelentések segítségével láthatják a rögzített szándék- és döntésbejelentéseket, valamint az illetékességükbe tartozó munkavállalók adatait, így időben és hatékonyan felkészülhetnek az álláskeresőként megjelenő ügyfelek fogadására.

Az információk elektronikus rögzítésével jelentősen javul az adatok minősége is. Az új alkalmazás pontos és megbízható tájékoztatást nyújt a csoportos leépítésekről, azok tendenciáiról, az érintett munkavállalók köréről. Ez nemcsak a közvetlen kirendeltségi munkát, de a foglalkoztatáspolitikai döntések meghozatalát is támogathatja. Minél több munkáltató használja az online rendszert, a munkaügyi szervezetnek annál több naprakész információja lesz a várható elbocsátásokról, ezért gyorsan, hatékonyan készülhet fel a leépítések folyamatának kezelésére, és a potenciális álláskeresők fogadására.

 

Az új alkalmazásról pontos tájékoztatót olvashatnak a munkáltatók az online rendszer nyitóoldalán (https://estat.munka.hu ) „Legfontosabb tudnivalók a rendszer használatához” címmel.

A csoportos létszámleépítés bejelentésének logóját a www.munka.hu -webcímen is megtalálhatják a foglalkoztatók, ahonnan egy kattintással elérhetik a rendszert.

 


 

* Hatályos jogszabály alapján egy munkáltató csoportos létszám-leépítési bejelentése akkor válik jogszerűvé és érvényessé, amikor a rendszerből kinyomtatott, cégszerűen aláírt adatlapot beküldi (vagy személyesen beviszi) a területileg illetékes foglalkoztatási osztályre. A bejelentés napjaként a postára adás (vagy személyes behozatal) dátumát tekinti a kirendeltség. Miután bejelentése beérkezett az illetékes foglalkoztatási osztályre, azt levélben is visszaigazolja a kirendeltség, de a bejelentés visszaigazolásának megtörténtét a munkáltató ebben a rendszerben is ellenőrizni tudja.

 

Budapest, 2009. május 08.