Fókuszban a rendszeres szociális segélyezettek

 

Szakmai előadássorozattal segítik a családgondozókat

a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szakemberei

 

 

Országos szakmai előadássorozatot indít a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal Szociális Főosztálya. A szakemberek 2008. május 19-e és június 6-a között két vidéki és két budapesti helyszínen mutatják be a rendszeres szociális segélyezettekkel kapcsolatos nemrégiben lezajlott célvizsgálat kutatási tapasztalatait és megoldási javaslatait összegző CD-ét, valamint a rendszeres szociális segélyezettekkel való speciális foglalkozási lehetőségeket bemutató módszertani kézikönyvet. Ezen kívül számos gyakorlati példával is segítik majd az érintettekkel foglalkozó családgondozókat és szociális szakembereket.

 

 

A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal 2007-ben tartott célvizsgálatot a rendszeres szociális segélyben részesülők együttműködési kötelezettségének teljesüléséről, a munkaügyi szervezetek és a családsegítő központok együttműködéséről, valamint a foglalkoztatási főosztályoknál nyilvántartott rendszeres szociális segélyezettekkel kapcsolatos tapasztalatokról. A célvizsgálat során kiderült, hogy a családgondozók nem rendelkeznek egységes gyakorlattal és egyéni módszerekkel azzal kapcsolatban, hogy hogyan foglalkozzanak ezen tartósan munkanélküli réteggel. Így a kutatás idén „A rendszeres szociális segélyezettek beilleszkedési programja” címen tovább folytatódott azzal a céllal, hogy egy módszertani, gyakorlati útmutatót állítsanak össze az érintettekkel foglalkozó családsegítők számára. A kézikönyv elsősorban a hátrányos helyzetű, tartósan munkanélküli csoportra fókuszál, iránymutatást igyekszik adni a velük való speciális foglalkozás lehetőségeire. A szociális szakemberek munkáját segíti a jövőben az a CD is, amelyen megtalálhatják a reprezentatív vizsgálat anyagát, valamint egy átfogó tanulmányt a felmérés tapasztalatairól, eredményeiről, az összegyűjtött problémákról és a megoldási javaslatokról.

A kiadványokat és az abban szereplő gyakorlati módszereket az alábbi szakmai napokon mutatják be a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szociális szakemberei:

 

2008. május 19. 1000–1400 óráig

 

 • Az előadás címe: A beilleszkedési program gyakorlati példái
 • Helyszín: Csepeli Rákóczi Kert; 1212 Budapest, Rákóczi tér 34.
 • Szervező: Kutas Zsuzsa intézményvezető-helyettes, Csepeli Szociális Szolgálat
 • Elérhetősége: 06 20 771 1636

 

 

2008. május 22. 1000–1400 óráig

 

 • Az előadás címe: „A rendszeres szociális segélyezettekkel kapcsolatos munkaügyi és szociális feladatokról, és a helyi/kistérségi megoldásokról”
 • Helyszín: Máriapócs „Hungaricum” eMagyarországPont/Teleház; Máriapócs, Vasút út 43.
 • Szervező: Kovács János elnök, Iránytű Gazdaságfejlesztő Klub
 • Elérhetősége: 06 70 387 0230

 

2008. május 28. 1000–1400 óráig

 

 • Az előadás címe: „Mi így csináljuk” szakmai nap a rendszeres szociális segélyezettek körében végzett munka kapcsán
 • Helyszín: Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár galériája; Celldömölk, Géfin tér 1.
 • Szervező: Csizmaziáné Hubert Mária igazgató, Celldömölki Népjóléti Szolgálat
 • Elérhetősége: 06 95 525 910

 

2008. június 6. 1000–1400 óráig

 

 • Az előadás címe: Szakmai együttgondolkodó nap családsegítők, szociális szakemberek részére a rendszeres szociális segélyben részesülők beilleszkedési programjának szervezéséhez, különös tekintettel az ifjúsági munkanélküliségre
 • Helyszín: Munkanélküli Fiatalok Irodája; Budapest XV. kerület; Kontyfa u. 3.
 • Szervező: Tánczos Zsuzsa irodavezető, Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Iroda
 • Elérhetősége: 06 1 418 2025

 

A célvizsgálat teljes anyaga megtalálható az Állami Foglalkoztatási Szolgálat honlapján (www.munka.hu) a Munkaügyi Kutatások portál kutatási anyagai között „Szociális és gyermekvédelem témakörben végzett kutatások” címen. A célvizsgálat zárókonferenciájának előadásai pedig elérhetőek ugyanezen web oldalon a Szociális és gyermekvédelem menüpontban.

 

 

Budapest, 2008. május 16.