Újabb határmenti együttműködést kezdeményezett a magyarországi EURES*

 

Megbízható, koncentrált segítségre számíthatnak

a román–magyar határ mentén élők is

 

 

Román–magyar határmenti együttműködés létrehozásáról tárgyaltak a két ország állami foglalkoztatási szolgálatainak képviselői nemrégiben Temesváron. A Foglalkoztatási és Szociális Hivatal, valamint a Dél-alföldi és az Észak-alföldi Regionális Foglalkoztatási Főosztály EURES-es munkatársai romániai kollegáikkal arról állapodtak meg, hogy az elkövetkezendő hetekben a határ menti kirendeltségeken kölcsönösen meghirdetik a betöltetlen álláshelyeket, hiszen több ezerre tehető a határ mindkét oldalán munkát vállalók száma. A jelentkezőkkel kérdőívet töltetnek ki, amellyel felmérik az érdeklődők számát, a toborzásra érdemes ágazatokat, az érintett kirendeltségeket és a mobilitást akadályozó tényezőket. Az újabb határmenti együttműködés révén az ott élők megbízható, koncentrált segítséget kaphatnak a lakóhelyük közelében lévő álláshelyek betöltéséhez. Ezen kívül a szociális partnerek is eredményesebben léphetnek majd fel a munkavállalók érdekeinek védelmében.

 

 

Az első határmenti partnerségről szóló megállapodást 2006-ban írták alá a szlovák és a magyar munkaügyi szakemberek. Az EURES-T Danubius határmenti társulás fő célja, hogy a munkaügyi szervezetek és a szociális partnerek együttműködjenek a minél magasabb szintű foglalkoztatás megvalósításában, a munkaközvetítés, az álláshirdetések és a munkaerő-piaci információk cseréjében. A közös munka eredményeként eddig számos kiadvány készült munkáltatók és munkavállalók számára, négy lakossági fórumot tartottak a munkaügyi szakemberek és sikeresen megvalósult a nemzetközi állásbörze Esztergomban. A szlovák–magyar társulás szakemberei nemrégiben Győrben tartottak szemináriumot, ahol az eddigi eredmények értékelése mellett egyebek között szót ejtettek egy a közeljövőben induló új, önálló weboldal létrehozásáról is, amely számos hasznos információval (állásajánlatok, élet- és munkakörülményekre vonatkozó információk, jogszabályi tájékoztatók stb.) szolgál majd.

 

Folyamatban van már az osztrák–magyar határmenti munkaerő-mobilitást segítő partnerség, az EURES-T Pannonia létrehozása is. Az ezt megalapozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről szóló pályázatot még 2007. júliusban írták ki. A nyertes cég hatástanulmánya szerint mintegy 10 000-en ingáznak az osztrák–magyar határmenti régióban. Ez a létszám is indokolttá teszi a mielőbbi együttműködést. A tervek szerint a felek még az idén beadják elfogadtatási kérelmüket, amelyet várhatóan 2009-ben hagy jóvá az Európai Bizottság.

 

*Az EURES (Európai Foglalkoztatási Szolgálat) 1993-ban jött létre és 31 európai ország Állami Foglalkoztatási Szolgálatát tömöríti magában. Tagjai az Európai Gazdasági Térség országai: az EU-tagállamok, Norvégia, Izland, Liechtenstein és Svájc. A magyarországi EURES hálózat célja, hogy tájékoztatást, útmutatást és tanácsadást nyújtson az érdeklődők számára az Európai Gazdasági Térség álláslehetőségeiről, valamint élet- és munkakörülményeiről, illetve hogy segítséget nyújtson azon munkáltatók számára, akik más országokból érkező munkavállalókat szeretnének alkalmazni. Hazánkban az Állami Foglalkoztatási Szolgálat huszonnégy tanácsadója informálja a munkavállalókat a legfontosabb tudnivalókról.

 

 

Budapest, 2008. március 20.