A szociális intézményi elhelyezés felől érdeklődők, az egyre szaporodó illegális szociális szolgáltatások elkerülése érdekében, a http://szocialisregiszter.munka.hu/ címen ellenőrizhetik az általuk választott szolgáltatók működési engedélyét. Az engedély nélküli szociális ellátók listája bárki számára hozzáférhető a honlapunkon.

 

Az elmúlt időszakban több megyében is megjelentek az engedély nélküli szociális szolgáltatások, ezen belül az idősek tartós, illetve átmeneti ellátása. Ezek működtetői a szociális otthonokra jellemzőeket ígérnek, azonban nem rendelkeznek működési engedéllyel, valamint nem biztosítottak az alanyi és a tárgyi feltételek sem.

 

Az FSZH Szociális Főosztálya 2010. augusztus elején összeállította, az elsőfokú hatóság, az illetékes szociális és gyámhivatalok információközlése alapján, az engedély nélkül működő szociális működtetők listáját, amely ide kattintva bárki számára hozzáférhető.

 

A listában megtalálható

  • a működtető neve,
  • ügyvezetője, képviselője,
  • a működtető székhelye,
  • a működés helyszíne, ahol a szolgáltatást nyújtják,
  • a szolgáltatás jellege,
  • az ellátottak száma,
  • a szolgáltatással kapcsolatos probléma,
  • a hatóság döntése,
  • az aktuális helyzet.

 

A listában jelenleg hat megyéből (Pest, Hajdú-Bihar, Csongrád, Fejér, Komárom-Esztergom, Somogy) tizennyolc működtető szerepel, ahol háromszázötvenöt idős személy részére nyújtanak engedély nélküli szociális szolgáltatást. A lista összeállításánál ügyeltünk arra, hogy megyei szinten könnyen kereshetők legyenek az illegális működtetők. Itt szerepelnek azon illetékes szociális és gyámhivatali ügyintézők nevei és elérhetőségei is, akik a sajtónak, illetve az állampolgároknak felvilágosítást nyújtanak. A lista folyamatosan frissített a szociális és gyámhivataloktól beérkező információk alapján.

 

Felhívjuk a szociális intézményi elhelyezés iránt érdeklődők figyelmét, hogy az engedély nélküli szolgáltatások elkerülése érdekében ellenőrizzék az általuk választott szolgáltató működési engedélyét. Minden működési engedéllyel rendelkező szociális szolgáltató szerepel a szociális ágazati regiszterben: http://szocialisregiszter.munka.hu/. 2010. augusztus 13-án a regiszter nyitóoldalán, a hírek közé felkerült egy Excel táblázat is, amely az idősek bentlakásos ellátását biztosító engedéllyel működő szolgáltatók elérhetőségeit tartalmazza.

 

 

Budapest, 2010. szeptember 3.