Három ágazatot érintően, mintegy húsz szakmacsoportba várják az álláskeresőket anémet, az osztrák és a svájci EURES-tanácsadók a magyarországi Európai Foglalkoztatási Szolgálat (EURES) 2010. április 10-i, ingyenes állásbörzéjén, Budapesten az ELTE Gólyavár épületében. A német nyelvterület népszerűsége töretlen a külföldön állást keresők körében. Ezt nemcsak a tavalyi nemzetközi állásbörze tapasztalatai igazolják vissza – a Német Munkaügyi Szervezet 2010. március 8–17-e között zajlott országjáró toborzása során több mint kétszáz vendéglátó-ipari szakképesítéssel és német nyelvtudással rendelkező érdeklődő jelentkezett közvetítésre.

 

Az Európai Unió egyik alapelve a személyek, ezen belül a munkaerő szabad áramlása. Ennek jegyében több nagy sikerű nemzetközi állásbörzét szervezett már a magyarországi EURES az elmúlt években. A 2010. április 10-ei rendezvényen a német nyelvterület kerül fókuszba, nem véletlenül, hiszen a legutóbbi állásbörze felmérése szerint a mintegy ezerötszáz válaszadó 33%-ka Németországot és Ausztriát jelölte meg tervezett külföldi munkavállalása helyszíneként. A német, osztrák és svájci munkaadók építőipari, vendéglátó-ipari és egészségügyi szakmákba keresnek munkavállalókat. Németországba betegápolókat, orvosokat és vendéglátó-ipari szakembereket (szakács, felszolgáló, gyorsétkeztetési eladó) keresnek. Az ausztriai állásajánlatok ipari szakmunkásoknak (asztalos, hegesztő, elektrotechnikus, ács, szobafestő, útépítő, klímaberendezés-szerelő, tetőfedő, kőműves, útépítő) és szintén vendéglátó-ipari szakembereknek szólnak. Svájcba gépészmérnököt keresnek.

Az állásbörzére ellátogatók találkozhatnak a munkaadókkal, megismerhetik az országok foglalkoztatási szabályait és jogi segítséget is kaphatnak. A külföldi EURES-tanácsadók pedig Ausztria, Németország és Svájc élet- és munkakörülményeiről tartanak előadásokat.

Rajtuk kívül az EURES meghívott partnerszervezetei is képviseltetik magukat: az EURES-T Pannonia partnerség standján a nyugat-magyarországi, illetve a kelet-ausztriai régiók munkavállalási információihoz juthatnak az érdeklődők. A Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat munkatársai tájékoztatást nyújtanak a Fiatalok Lendületben Program, kiemelten az Európai Önkéntes Szolgálat lehetőségeiről. Standdal várja az érdeklődőket a Nemzeti Pályainformációs Központ, amelynek munkatársai egyebek között az egyes végzettségek kölcsönös elismeréséről, a csereprogramokról, valamint az európai országok képzési, munkaügyi és társadalombiztosítási rendszeréről tájékoztatják a hozzájuk fordulókat. A Nemzeti Europass Központ tanácsadói segítséget nyújtanak az elvárásoknak megfelelő, nemzetközi önéletrajz elkészítésében, de hasznos tudnivalókkal gazdagodhatnak az érdeklődők az EU-vonal – EU Tájékoztató Szolgálat munkatársai révén is.

Németország kulturális intézete, a Goethe Intézet is jelen lesz az állásbörzén, munkatársai átfogóan informálják az érdeklődőket Németország kulturális, társadalmi és politikai életről, valamint nyelvtanulási lehetőségeket is kínálnak. Képviselteti magát a Német Felsőoktatási Csereszolgálat (DAAD), amely a felsőoktatási intézmények közötti nemzetközi együttműködések koordinálásával, valamint a tudósok és hallgatók csereprogramjaival foglalkozik és a németországi ösztöndíjak széles választékát kínálja a magyar hallgatóknak és diplomásoknak.

Az Osztrák Kutatási és Képzési Csereszolgálatot (OeAD) képviselők az ausztriai központ tevékenységéről, szolgáltatásairól, ösztöndíj-lehetőségeiről számolnak be. A Budapesten működő Osztrák Intézet (Österreich Institut) munkatársai pedig a nyelvtanulási lehetőségekről nyújtanak majd információkat. A börzére érkező álláskeresőknek érdemes magukkal hozniuk német nyelvű szakmai önéletrajzukat és a szakképesítésükről szóló bizonyítványukat.

Mivel nagy az érdeklődés az egyéni, illetve a társas vállalkozóként történő németországi és ausztriai munkavégzés iránt, ezért a börzén az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) és az ITD Hungary szakértői is jelen lesznek. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Ügynökség a kis- és középvállalkozói kört segíti abban, hogy kiléphessen a külföldi országok piacaira, illetve, hogy megszilárdíthassa a már elért pozícióit.

Bővebb információ az állásbörzével kapcsolatban a következő webcímen érhető el: jobborse.munka.hu

 

 

Budapest, 2010. április 01.