Idén májusban az európai foglalkoztatási szolgálatok bemutatták Brüsszelben országaik legsikeresebb munkaerőpiaci programjait. A magyar standon korábban csak az ÁFSZ programjai kerültek kiállításra, most a programok nagyobb részét önkormányzatok, civil szervezetek, szociális és egészségügyi intézmények hozták. Hazánkból a magánközvetítők, vagy magánkézben lévő munkaerő kölcsönző irodák eddig még nem szerepeltek a kiállításon, jövőre valószínűsíthető az ők megjelentése is. A következőkben bemutatok néhány úgynevezett civil programot, amelyeknek különösen nagy sikerük volt Brüsszelben.

 

Dr. Tarcsi Gyula a brüsszeli rendezvényen

 

A Heim Pál Gyermekkorház megszervezte a GYES-en lévő ápolónők foglalkoztatási reintegrációját, a korábbi tapasztalatok ugyan is azt mutatták, hogy a gyermekes anyák többszörös hátrányba kerülnek, mivel a szülést követő hosszú távolléte alatt tudásuk kopik. A korház ebben a körben megszervezte 170 ápolónő ismeret-felújítását. A korház a program részeként az ápolónők 15 fős kiscsoportokban informatikai és kommunikációs tréningen is átestek. Külön előny volt, hogy a képzés idejére a kismamák nem kényszerültek otthon hagyni, vagy másra bízni gyermekeiket, a tanulás ideje alatt szakképzett óvónők vigyáztak gyerekeikre. A kórház kísérlete nemzetközi visszhangot váltott ki, a tapasztalatok összegezésére 2007. szeptember hónapban Budapesten konferenciát tartanak holland, német és magyar résztvevőkkel.

 

Nagy érdeklődést váltott ki egy másik civil program, a Ferencvárosi Tanoda működtetéséről. A szervező a Dzsumbuj Egyesület, amelyet a telepen dolgozó szakemberek és támogatóik 2001-ben alapítottak. Céljuk az volt, hogy az úgynevezett „szegénytelepen” élő emberek életminőségét javítsák, a telepi létből eredő hátrányaikat csökkentsék. Az elmúlt évben az egyesület szolgáltatásait kiterjesztette a hátrányos helyzetű ferencvárosi lakosok számára is. Létrehozták a tanodát, ahol egyéni és csoportos pedagógiai és pszichológiai fejlesztés, készségfejlesztés folyik. E mellett családi mentor hálózatot is működtetnek. A komplex pedagógiai és szociális szolgáltatásnak köszönhetően 40 fő vett részt a programokon. Monitoring még nem volt, de a szervezők úgy látják, hogy a részt vevők kétharmada a felkészítésnek köszönhetően jobb esélyt kaphat a tanuláshoz és a pályaválasztáshoz.

 

Dr. Rózsa József