A tél beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben azonban a hajléktalanok a legvédtelenebbek. Az elmúlt évek keserű tapasztalata, hogy sok esetben a kihűléses halálesettel végződő tragédiák megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kiemelten foglalkozik a hajléktalan-ellátással, hiszen pluszforráshoz jutnak azok a szolgálatok és centrumok, amelyek heti 168 órában működnek: mindegyik 1,5 millió forintban részesül.

 

A szociális és a hajléktalan-ellátórendszer szakemberei, falu- és tanyagondnokok, polgárőrök, rendőrök, a katasztrófavédelem és a települési önkormányzatok munkatársai ilyenkor még jobban figyelnek a segítségre szoruló emberekre. Emellett azonban szükség van mindannyiunk közös felelősségvállalására. Ha az utcán járva segítségre szoruló fedél nélküli embertársunkkal találkozunk, sokat tehetünk azzal is, ha értesítjük a hajléktalan-ellátással foglalkozó, karitatív szervezetek valamelyikét. E szervezetek feladatai közé tartozik például az utcai szociális gondozószolgálat működtetése hétvégén vagy meghosszabbított munkaidőben; az étkeztetés éjjeli menedékhelyen, valamint gyógyszerek, kötszerek, vitaminok biztosítása szállókon és utcákon élő hajléktalan emberek számára.

 

Mindezek mellett Budapesten négy, Pécsett, Szegeden, Debrecenben, Veszprémben és Miskolcon pedig egy-egy helyszínnel 24 órás egészségügyi ellátást végző, OEP finanszírozással is rendelkező egészségügyi centrum működik, amelyek hétköznap napi nyolc órában biztosítanak ambuláns háziorvosi rendelést.

 

A Szociális Államtitkárság lehetőségeihez mérten mindent megtesz a segítségre szoruló emberekért, és az egész évben működő hajléktalan-ellátás télen kiegészül a fent említett szolgáltatásokkal. Ezen felül kérünk mindenkit, hogy aki teheti, figyeljen a környezetében élő, veszélyeztetett embertársára.

 

Diszpécserszolgálatok telefonszámai:

 

Budapest (Budapest, Pest megye)

Menhely Alapítvány Diszpécserszolgálat, Budapest 1/338-41-86,

 

Tatabánya (Fejér, Komárom-Esztergom, Veszprém megye)

Utcai Szociális Segítők Egyesülete, Közép–Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 34/511-028,

 

Zalaegerszeg (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala megye)

Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete,

Regionális Diszpécserszolgálat, 92/323-000,

 

Pécs (Baranya, Somogy, Tolna megye)

Támasz Alapítvány

Dél-Dunántúli Regionális Diszpécserszolgálat, 72/233-169,

 

Miskolc (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád megye)

Magyar Vöröskereszt

Észak-Magyarországi Regionális Diszpécserszolgálat, 46/323-260,

 

Nyíregyháza (Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye)

Periféria Egyesület

Észak-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 42/504-618,

 

Kecskemét (Bács-Kiskun, Csongrád, Békés megye)

Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Dél-Alföldi Regionális Diszpécserszolgálat, 76/485-582.

 

A diszpécserszolgálatok és a hajléktalanellátók működésével kapcsolatos információk megtalálhatók a www.diszpecserportal.hu oldalon, valamint a www.hajlektalan.info weblapon.

 

Budapest, 2010. december 20.