Híranyag a 2010. szeptember 11-13. között Sopronban megrendezendő „Magyarországi feladatok a Szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évében” című szociálpolitikai konferenciáról

Az Idősek Európai Háza Alapítvány, a NYME Benedek Elek Pedagógiai Kar és a Sopron és Környéke Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgáltató Központ ez évben a fenti címmel rendezi meg a 16. Soproni Szociálpolitikai Konferenciát, melyet a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet K-08-090/2009 engedélyszámon 8 továbbképzési pontértékű továbbképzésnek minősített.

Magyarországon a szegénység az uniós mutató alapján a népesség 13%-át, míg a gyermekek 19%-át érinti. A szegénység és társadalmi kirekesztettség által leginkább veszélyeztetett társadalmi csoportok a gyermekek és a sokgyermekes, vagy egyszülős családok, az alacsony iskolai végzettségű vagy munkanélküli háztartásfőjű családok, illetve a kistelepüléseken élők, és az idős egyedülálló emberek.

Konferenciánk témaválasztását az új helyzetekre történő felkészülés, a krízishelyzetek kezelésére adott autentikus válaszok határozták meg.

I . A szegénység fogalmát, az újszerű szegénység kezelésének módszereit meg kell tanulni a szakembereknek, önkéntes munkát végző civil segítőknek is!

II. Az Év kommunikációjának fontos stratégiai eleme, hogy a szegénységgel kapcsolatos kérdések megvitatásakor a nyilvánosságban olyan mértékben legyenek jelen a szociális szakemberek és maguk az érintettek is, mint a közgazdászok, pénzügyi szakemberek és más szakmák képviselői.

 

A konferencia 2010. szeptember 12-én, vasárnap 10.00 órakor kezdődik két, a témára hangoló filmvetítéssel és beszélgetéssel.

A konferencia tudományos programja 2010. szeptember 12-én, 13.00 órakor kezdődik, plenáris üléssel.

Szeptember 13-án, hétfőn délelőtt 9 órától, a program szekcióülésekkel folytatódik. Valamennyi szekció a szegénység által leginkább érintett társadalmi csoportok problémáira keres megoldást.

 

  • A szekció: a gyermekszegénység
  • B szekció: a tartós megbetegedés elszegényítő következményei, munkanélküliség, hajléktalanság
  • C szekció: az idős korral járó testi-lelki elszegényedés okait tárja fel.

 

Szeptember 13-án, hétfőn délután 13 órától Zárófórummal folytatódik és a Pódium-beszélgetést követően, Zárónyilatkozat elfogadására kerül sor. (A program előzetesét csatoljuk!)

A Pódium beszélgetés keretében megtárgyaljuk a szegénységhez vezető leggyakoribb egyéni és társadalmi problémákat, okokat. A megoldás keresése érdekében egy asztalhoz ültetjük a szegények érdekeit képviselő civilszervezetek vezetőit, az adósságkezelőket, a legnagyobb tartozást nyilvántartó közüzemi vállalatok, valamint a kormányzat képviselőit.

A problémamegoldásra irányuló javaslatokat Zárónyilatkozatba foglaljuk és Felhívást fogadunk el melyet továbbítunk a Szegénységellenes Év Záró-konferenciájához

Amennyiben érdekli Önt vagy munkatársát, ismerősét a témakör jelentkezési lapot és bővebb tájékoztatást kérhet

Az alábbi címeken: 9400-Sopron, Vasvári Pál u. 2/A   

Telefon: 0036 99/505-573

E-mail: konferencia-sopron@gyerko.hu

Kapcsolattartó: Bertalan Éva

Sopron, 2010. június 18.              

                       Dr. Sütő Teréz

                                                                       Idősek Európai Háza Alapítvány Elnöke