Több mint harminc ország részvételével a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Budapesten rendezte meg az Életpálya-tanácsadás és Szakpolitika 6. Világszimpóziumát 2011. december 5–7. között. A pályaorientáció és karrier-tanácsadás területén hasonló szakdiplomáciai jelentőségű eseményre a világbanki programok zárásakor, 2000 márciusában volt példa utoljára Magyarországon. Az esemény az elmúlt tíz év hazai szakmai fejlesztéseinek nemzetközi bemutatására is kiváló alkalmat teremtett. A rendezvény gesztora dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

 

A Karriertanácsadás és Szakpolitika Fejlesztéséért Felelős Nemzetközi Központ (ICCDPP), eseményét kétévente rendezik meg világszerte. A szimpózium fontos célja, hogy segítse a pályaorientáció szempontjából meghatározó foglalkoztatási, oktatási, gazdasági és társadalmi befogadás szakterület képviselői közötti nemzetközi párbeszéd kialakítását, illetve erősítését. Hazánk 2001 óta vesz részt a szervezet rendezvényein, a világszimpózium budapesti megrendezésének lehetősége a magyar szakpolitikai célkitűzések és megkezdett fejlesztések elismerésének is tekinthető. A korábbi rendezvényekhez igazodva, az egyes ország-delegációk minden esetben az adott nemzet szakpolitikai döntéshozatalában érintett intézmények/szervezetek küldötteiből állnak.

Az idei rendezvény fókusztémái a többi között a politikai, gazdasági és társadalmi változások, a karrier-tanácsadás és az ahhoz kapcsolódó szakpolitikai folyamatok, valamint a karrier-tanácsadás változó szerepei voltak. A rendezvényt megelőzően minden ország elkészítette a fókusztémák alapján strukturált ország-jelentését, amelynek szintetizált változata adja a szimpózium legfontosabb alapanyagát.

A hazai életpálya-tanácsadás rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztését célul kitűző kiemelt uniós program 2008-ban indult a Foglalkoztatási Hivatalban. Az első szakasz 2011 júniusában sikerrel zárult, számos szakmai eredménnyel és elismeréssel. Ezen a programon belül lefektették – az európai életpálya-tanácsadás prioritásaival és céljaival összhangban – a nemzeti életpálya-tanácsadási eszköz- és szolgáltatáskészlet alapjait. A második ütem várhatóan 2012 elején kezdődik. 

A rendezvény gesztora dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár volt, megnyitó beszédet Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója mondott.

 

dr. Czomba Sándor,

foglalkoztatáspoltikáért felelős államtitkár,

Nemzetgazdasági Minisztérium

Komáromi Róbert,

főigazgató,

Nemzeti Munkaügyi Hivatal