Az Új Széchenyi Terv célja a vállalkozások helyzetbe hozása, beruházások segítségével munkahelyek teremtése. Az ÚSZT Vállalkozásfejlesztési Programján keresztül fejlesztésekhez szükséges forrásokat hívhatnak le pályázatokon keresztül. A vállalkozások adminisztrációs terheinek csökkentése, a pályázati elbírálás meggyorsítása, a pályázati dokumentáció egyszerűsödése érdekében az intézményrendszer is jelentős átalakuláson ment át.

 

Az Új Széchenyi Terv lehetőségeinek megismertetésére létrejött tanácsadó hálózat Bács-Kiskun megyében 4 fővel működik, akik ez év áprilisától november végéig összesen 664 közvetlen és 775 közvetett munkáltatói megkeresést teljesítettek. Összes kapcsolatfelvételük, amelybe beletartoznak a telefonos és e-mailes tájékoztatások is 1439 volt.   

 

A kecskeméti székhelyen, a helyi foglalkoztatási osztály bázisán alkalmazott mobil tanácsadók 2011. kora nyarán tartott munkáltatói fórumukon szólították meg az érdeklődőket, zömmel a munkaerő piaci szempontból hátrányos helyzetű településen működő kisvállalkozásokat.

 

A mobil tanácsadók által tájékoztatásban részesített vállalkozások többsége a nyári szabadságolási szezon végeztével nyújtotta be pályázatát telephelyük fejlesztésére közel 100 millió Forint értékben, eszközbeszerzésre (50 millió forint), valamint turisztikai pályázatot december 31-ig 75 millió forint összegben. A telephely fejlesztéses pályázat elbírálása megtörtént és jelen pillanatban az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség végleges döntésre várnak. Előzetes információink szerint pozitív döntésre számíthatnak.  

 

Ezen sikerek hatására is 2011. november 18-án újabb munkáltatói fórum került megrendezésre a Kecskeméti Kirendeltség és Szolgáltató Központban.

 

Új Széchenyi Terv Vállalkozásfejlesztés Programban nyertes pályázatok arányaBács-Kiskun megyében

(összes nyertes 228 db, 2011. december 12-én)

 

 

A Kecskeméti Kirendeltség és Szolgáltató Központ illetékességi területén több nagy volumenű beruházás valósul(t) meg az Új Széchenyi Terv keretében, amely pályázatok feltétele volt a foglalkoztatás bővítése (GOP 2.1.1/B). Ezek a beruházások összértéke eléri a 4,9 milliárd forintot, amelyből a pályázati forrás 1,65 milliárd forint volt. Ezen fejlesztéseknek köszönhetően a Kirendeltségeken eddig kb. 180-200 fő munkaerőigény jelentkezett, amelyeken felül a mikro-, kis- és középvállalkozások általi kisebb létszámú foglalkoztatás bővítés is kimutatható.