Szerb, bosnyák, valamint magyar foglalkoztatási szakemberek részvételével Nyugat-Balkáni Szakértői Akadémia alakult tavaly novemberben, Pécsett.

 

A szakmai kezdeményezés  folyatatásaként, a foglalkoztatási szolgálat fejlesztését célzó TÁMOP 1.3.1. kiemelt projekt 3.6., a „Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása” című alprojekt keretében, 2012. január 23–25-én Szegeden fogadták a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Bács-Kiskun, valamint Csongrád megye munkaügyi szakemberei nyugat-balkáni kollégáikat.

 

Magyarország a foglalkoztatás területén is igyekszik előmozdítani a nyugat-balkáni országok, köztük Szerbia és Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációját. A Hivatal Bosznia-Hercegovina Munkaügyi és Foglalkoztatási Ügynökségével tavaly állapodott meg a szervezetek együttműködéséről, a szerb foglalkoztatási hivatallal pedig 2011. június 1-jén írt alá együttműködési megállapodást.

 

Az együttműködési megállapodások gyakorlati megvalósulását jelenti a Nyugat-balkáni Szakértői Akadémia rendezvénysorozata, amelynek célja olyan szakpolitikai kérdések megvitatása, mely mindhárom ország foglalkoztatási szolgálatát érintik.

 

Az így megvalósuló tudástranszfer lehetőséget biztosít a fókuszált tapasztalatcserére. Magyar részről külön hangsúlyt kaptak az európai uniós tapasztalatok átadása – a jó gyakorlatok felmutatása éppúgy, mint az esetleges nehézségekre vonatkozó tanácsok.

 

A szegedi találkozón szó esett a foglalkoztatási szolgálat modernizációjáról; az informatikai rendszerek fejlődéséről, a fejlesztésekről, az informatikai rendszerek működéséről; a Magyar-programról, valamint az Ügyfélkapun keresztül történő elektronikus ügyintézésről.