A Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya koordinátorként vesz részt a „Viable Ways for Career Starters to Integrate into the World of Work – JÁRHATÓ ÚT– Lehetőségek a pályakezdők munka világába történő beilleszkedésére” című kétéves nemzetközi (magyar, portugál, német és angol) projektben, amely az Európai Unió Egész életen át tartó tanulás programjába épülő Leonardo da Vinci Partnerségek alprogram keretében valósul meg. 

 

 

A partnerek célja, hogy csökkentsék a pályakezdők munkanélküliségét, erősítsék a szakképzés és az oktatás, valamint a gazdaság közötti összhangot. Törekednek a jó gyakorlatok átvételére és helyi sajátosságokhoz igazodó alkalmazására, valamint a partnerintézmények saját gyakorlatába történő beépítése.  Közös érdekük, hogy a pályázatban megfogalmazott alapvető célkitűzésekkel összhangban erősítsék és megteremtsék a szakképzés és gazdaság közötti kapcsolatot, megteremtsék a gazdasági igényeknek megfelelő szakképzési struktúrát, elősegítsék a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzések kínálatának kialakítását a szakképző iskolákban, valamint, hogy biztosítsák a munkaadói igényeknek megfelelő kompetenciákkal és végzettséggel rendelkező munkaerőt.

 

   A kép illusztráció

 

A projektcél elérése érdekében a partnerség minden egyes résztvevő országban nemzetközi találkozókat bonyolít le. Ezeken a rendezvényeken a partnerek megismerhetik egymás intézményeit, munkaerő-piaci helyzetét, a szakképzés, az érdekegyeztetés, a foglalkoztatás rendszerét, valamint a pályakezdők munkaerőpiacra történő beilleszkedésére irányuló módszereit. A találkozók programja között nem csak az elméleti bemutatás, hanem a gyakorlati példákon keresztül történő szemléltetés – úgy, mint pályakezdő fiatalok elhelyezkedését segítő központok meglátogatása vagy egy pályakezdő adatbázis használata és működtetésének megismerése stb. – is kiemelt jelentőséget kap.

 

A projekt nyitó nemzetközi találkozót 2011. október 12-13. között rendezték meg a Békés Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályában. A rendezvény megszervezése a foglalkoztatási főosztály feladata volt, amelynek egyik fő eseményeként a nemzetközi delegáció részt vett a Pályaválasztási Vásáron is. Idén májusban Portugáliában, szeptemberben az Egyesült Királyságban, jövő májusban pedig Németországban tartanak majd  nemzetközi találkozót. Ezek eredményeit kiadványban összegzik, amely egy aktuális, színes, kétfunkciós, figyelemfelkeltő kiadvány lesz. A módszertani rész a különböző országokban bemutatott – szakértők és szakemberek számára – hasznos tapasztalatokkal és rendszerekkel kapcsolatos elméleti információkat tartalmazza majd, míg a gyakorlati rész a pályakezdők számára hasznos aktuális információkat foglalja magában. A kiadványt a partnerség tagjai regionális és helyi szinten terjesztik majd.

 

A partnerség főpályázója, koordinátora a Békés Megyei Kormányhivatal, Békéscsaba, Magyarország. Partnerei: Escola Professional Cior – Cooperativa de Ensino de Vila Nova de Famalicao, CRL, regionális szakképző és felnőttképző iskola – Vila Nova de Famalicao, Portugália,  BBQ Berufliche Bildung GmbH, felnőttképző központ – Stuttgart/Freiburg, Németország, Careers Europe (Part of Aspire-I Ltd), hátrányos helyzetű célcsoportokat segítő szociális vállalkozás, Bradford, Egyesült Királyság.