2012. március 20-án zajlott a Fiatalok Európája című börze Tatabányán, a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya szervezésében. A statisztikai adatok szerint a 24 év alattiak körében a tartós munkanélküliség 25 százalék körüli. Többek között ezen ráta csökkentéséhez is igyekezett hozzájárulni a most megrendezett börze. A közel kétezres nagyságrendű fiatal látogatót több mint 70 kiállító cég fogadta, akik akár leendő munkaadókká is válhatnak.

 

A szervezők elsődleges célja volt, hogy összehozza a fiatalokat a térség munkaadóival, kapcsolatot teremtsen a potenciális munkavállalók és a leendő munkáltatók között. Arra törekedtek, hogy minél átfogóbb információkkal lássák el a diákokat a továbbtanulási és munkaerő-piaci lehetőségekről, a munka világáról, ugyanakkor a munkaadók is lássák, milyenek a pályaválasztás küszöbén álló nebulók. A rendezvény fő sarokpontjai ennek megfelelően a hazai és külföldi munkavállalás, a képzés, az idegennyelvtudás fejlesztés, és karrier-tanácsadás köré szerveződtek, összhangban az Európai Unió 2020 stratégiájával.

 

Az esemény nyitóbeszédét dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tartotta. A politikus hangsúlyozta, mennyire fontos a pályakezdő fiatalok megfelelő életkilátásainak biztosítása.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, dr. Czomba Sándor elmondta: a kormány a következő hetekre több olyan program indítását tervezi, amely a pályakezdő fiatalok elhelyezkedést segíti elő. Az államtitkár a gyakornoki programot, a pályakezdő fiatalok vállalkozóvá válásának támogatását, valamint a saját munkavállalók képzését említette a programok között.  

 

A rendezvényen Komáromi Róbert, az NMH főigazgatója is felszólalt. Egyebek mellett vázolta az aktuális munkaerő-piaci adatokat, megemlítette a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat keretein belül lezajlott modernizációs folyamatokat, valamint kitért a fiatalok helyzetére az Európai Unióban, ismertette az EURES rendszer előnyeit. Végezetül röviden szólt a tervezett fejlesztésekről.   

 

A hagyományteremtő börze annyiban tért el egy szokásos állásbörzétől, hogy itt a célcsoportot a végzős középiskolai diákok jelentették, akik először jelennek meg a munkaerőpiacon. Nekik igyekeztek életpálya-modelleket kínálni.

A tájékoztatás, és kapcsolatteremtés mellett további törekvés volt, hogy a rendezvénnyel segítsék az egyes szakmákkal szembeni negatív sztereotípiák eloszlatását a fiatalok körében.

 

Az egynapos rendezvényen sokféle programmal készültek a szervezők, de a kiállítók többsége is igyekezett standját kreatív ötletekkel, bemutatókkal figyelemfelkeltővé tenni.