Szerb, bosnyák, valamint magyar munkaügyi szakemberek részvételével Baján folytatódott a tavaly útjára indított Nyugat-Balkáni Szakértői Akadémia. A foglalkoztatási szolgálat fejlesztését célzó TÁMOP 1.3.1. kiemelt projekt 3.6., a „Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása” című alprojekt keretében a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, Bács-Kiskun, valamint Csongrád megye munkaügyi szakemberei fogadják nyugat-balkáni kollégáikat.  

 

Magyarország a foglalkoztatás területén is igyekszik előmozdítani a nyugat-balkáni országok, köztük Szerbia és Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációját. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal és Bosznia-Hercegovina Munkaügyi és Foglalkoztatási Ügynöksége tavaly állapodtak meg a szervezetek együttműködéséről, a szerb foglalkoztatási hivatallal pedig 2011. június 1-jén írt alá együttműködési megállapodást a Hivatal. Az együttműködési megállapodások gyakorlati megvalósulását jelenti a Nyugat-balkáni Szakértői Akadémia rendezvénysorozata, amelynek célja olyan szakpolitikai kérdések megvitatása, mely mind a három ország foglalkoztatási szolgálatát érinti. Az így megvalósuló tudástranszfer lehetőséget biztosít a fókuszált tapasztalatcserére. Magyar részről külön hangsúlyt kapnak az európai uniós tapasztalatok átadása – a jó gyakorlatok felmutatása éppúgy, mint az esetleges nehézségekre vonatkozó tanácsok.

A bajai találkozó témái között egyebek között szó esett a rövidtávú munkaerő-piaci prognózisokról és a negyedéves munkaerő-gazdálkodási felmérésekről, az EURES hálózat kiépítésével és működtetésével kapcsolatos tapasztalatokról, valamint az aktív és a  passzív munkaerő-piaci eszközök nyomon követéséről, hatékonyságuk vizsgálatáról.