10,4 milliárd forintos támogatási igény érkezett be a Nemzetgazdasági Minisztérium munkahelyteremtő beruházásokat elősegítő pályázatára – jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. A pályázók között 70 százalék fölötti a 2-5 fős bővítést tervező vállalkozások aránya, de több nagyobb pályázat is érkezett.

 

Az államtitkár elmondta, két hónappal ezelőtt azzal a céllal írta ki a minisztérium a pályázatot, hogy mikro-, kis- és középvállalatok munkahelyteremtő beruházásait támogassa. A cél az volt, hogy a vállalkozások növeljék statisztikai állományi létszámukat és azt legalább két évig megtartsák, a beszerzett berendezéseket és eszközöket pedig legalább három évig fenntartsák.

 

Czomba Sándor emlékeztetett, a korábbi évek hasonló kiírásaihoz képest idén is megduplázott keretösszegre, 10 milliárd forintra lehetett pályázni, amelyre 10,4 milliárdos igény érkezett be. A minisztérium ennek köszönhetően 8000 munkahely megtartását és mintegy 5500 új munkahely létesítését reméli.

 

Az államtitkár kiemelte, hogy a pályázat célja volt az is, hogy elsősorban azokban a térségekben segítsen, ahol egyébként is alacsonyabb a foglalkoztatás aránya. A beérkezett igények alapján ez a szempont maradéktalanul teljesült, ezt jól mutatja Szabolcs, Borsod és Csongrád megyék pályázói létszáma. Czomba Sándor kiemelte azt is, hogy a pályázók között 70 százalék fölötti a 2-5 fős bővítést tervező vállalkozások aránya, de több nagyobb pályázat is érkezett. Hozzátette, a regisztrált álláskeresők aránya 50 százalék feletti, és várhatóan a roma álláskeresők aránya is bőven 400 fő felett lesz.

 

Czomba Sándor elmondta: a pályázatok beérkezése után azok komoly szakértői vizsgálaton mennek keresztül, majd jövő héten várhatóan már miniszteri döntés születhet az elbírálásukról, így május végén eredményt lehet majd hirdetni.