SPIRITUSZ címmel kreatív álláskeresők alkotásaiból nyílt kiállítás a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya szervezésében. A 2012. május 18-31-ig tartó rendhagyó tárlaton közel ötven kiállító mutatja be a különféle műfajokban és a legváltozatosabb technikák alkalmazásával készült alkotásait a Csongrád Megyei Kormányhivatal aulájában Szegeden.
Csupán egy a közös bennük, hogy mindnyájan álláskeresők, no meg, hogy mindnyájan különlegesek: „van bennük spiritusz”.


Honnan jött a kiállítás ötlete?
Amikor a kirendeltségek közvetítői találkoznak az álláskeresőkkel, az iskolai végzettségük, szakképesítésük és munkatapasztalatuk mellett a képességeikről, készségeikről, szabadidős tevékenységeikről is kérdezik őket, hogy lehetőség szerint azokhoz is illeszkedő álláshelyet találjanak számukra. Így derült ki számos álláskeresőről, hogy jó a kézügyessége, kreatív és meg van benne az alkotási vágy. Gyorsan megszületett az ötlet, kapjanak lehetőséget a bemutatkozásra.

 

Van bennük spiritusz…

A különleges tárlaton láthatunk üvegfestést, fafaragást, gyöngyfűzést, fotót, olaj- és akvarell festményt, modellt, csipke ékszereket, kiegészítőket, kerámiákat. Etelközi tarsoly zsűrizett kópiája, halasi csipke, áttört libatojás is szerepel a kiállított művek között. Van, aki elektrográf műfajban alkotott, más meseillusztrációkat készített, de szerepel a kínálatban marionett báb, vers, airbrush plakát, grafika és relief is. Az alkotók közül néhányan már bemutatkoztak hazai és külföldi kiállításokon, nevük ismerősen cseng szakmai körökben, mások még csak próbálgatják szárnyaikat.  Közös bennük, hogy álláskeresők, autodidakta módon sajátították el a műfaj rejtelmeit, magas szintre fejlesztették tudásukat, amit hobbiként művelnek. A kiállítást 2012. május 18-án dr. Polner Eörs, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Főigazgatója és dr. Zámbó Anita, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztályának igazgatója nyitotta meg, majd a ötletgazda foglalkoztatási főosztály ügyintézői egy rövid műsorral köszöntötték a kiállítókat, ezzel is kifejezve elismerésüket. A rendezvényre munkáltatók is meghívást kaptak, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy találjon egymásra kiállító és munkaadó. Utóbbinak értéktöbbletet jelenthet a sokoldalú, kreatív ember sokszínűsége, nyitottsága, új dolgokra való fogékonysága és az elhivatottsága. 

 

A munkanélküliség ma már bárkit elérhet ebben a gyorsan változó gazdasági környezetben. Sikeres csak az lehet, aki nem veszíti el a hitét, önbecsülését.