2012. június 21-én ünnepélyes keretek között együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) nevében Komáromi Róbert főigazgató és az Országos Rendőr-főkapitányság képviseletében dr. Hatala József rendőr altábornagy, országos rendőrfőkapitány.

 

 

A két szervezet közötti együttműködés fő célja elsősorban a biztonságos külföldi munkavállalás elősegítése. Ennek érdekében a felek bűnmegelőző tájékoztatók publikálását, közös szakmai fórumok rendezését vállalják, és együttműködnek a hazai és nemzetközi kapcsolatok bővítése érdekében is.

 

A hosszú távú együttműködést az NMH EURES Osztályának és a rendőrség Bűnmegelőzési és Áldozatvédelmi Osztályának közös kampánya alapozta meg. Ennek elsődleges küldetése a tájékoztatás; az EURES hálózat ingyenes szolgáltatásainak országos szintű népszerűsítése, valamint annak megakadályozása, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak a külföldön munkát vállalók. A szakemberek tapasztalatai szerint ugyanis jellemzően nem tájékozódnak alaposan kiutazás előtt az erre vállalkozók, nem ismerik a lehetőségeiket, jogaikat, amiből problémájuk adódhat az idegen országban.

 

  

 

A kampány részeként számos tájékoztató anyag készült el: szórólap, spot, valamint egy ismeretterjesztő kisfilm, ezek mindegyike letölthető az EURES Hungary Facebook oldaláról. Hamarosan elkészül egy okostelefonra letölthető ingyenes telefonos applikáció is, így a hasznos információk külföldön is bármikor kéznél lehetnek. A kampány részeként ősszel tájékoztató országjárás indul útjára a Hivatal és az ORFK közös részvételével.