Eredményes uniós programot zárt a munkaügyi szervezet

A Társadalmi Megújulás Operatív Program 1.3.1. kiemelt projektje a munkaügyi szervezet korábbi (Phare, HEFOP 1.2.) fejlesztési programjainak eredményeire építve az aktív munkaerő-piaci politikák hatékonyságának javítását és a szervezet kapacitásainak megerősítését célozta.  

A projekt célkitűzései a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) piaci részesedésének és hatékonyságának növelésére, valamint a szolgáltatások minőségének fejlesztésére irányultak.

 

A kiemelt projekt szorosan épül a korábbi fejlesztésekre, kedvezményezettjei pedig – az előző európai uniós programok megvalósítása során kialakult szervezeti működéshez igazodóan – a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a megyei foglalkoztatási főosztályok voltak.

 

A projekt megvalósulásának időszaka 2009. február 1-je és 2012. július 31-e közé esett.

 

A kiemelt projekt szakmai céljai a fejlesztési irányokhoz kapcsolódóan három szakmai komponensben valósultak meg.

 

A szolgáltatásfejlesztés keretében

  • 40 állásügynök állt munkába országszerte, akik több mint 23 ezer álláshelyet tártak fel;
  • létrejött egy kis- és középvállalkozásokat támogató honlap (vallalkozas.munka.hu) és tanácsadó-közvetítő hálózat, amelyben csaknem 14 ezer ingyenes jogi, pénzügyi, gazdasági tanácsadás zajlott;
  • kiépült a romafoglalkoztatás-szervező hálózat. A 27 romafoglalkoztatás-szervező országszerte több mint 4 és félezer ügyfelet vont be a programba;
  • komplex rehabilitációhoz kapcsolódó fejlesztések (rehab.munka.hu) zajlottak;
  • módszertani útmutatók készültek el a megváltozott munkaképességű ügyfelek részére nyújtott szolgáltatások területén;
  • 54 mobiltanácsadó tájékoztatta a kis-és középvállalkozásokat az Új Széchenyi Terv pályázati lehetőségeiről.

 

Az informatikai fejlesztések

a szolgáltatások és ügyviteli folyamatok informatikai támogatottságának javítását tűzték ki célul. A munkaügyi szakemberek ebben komponensben fejlesztették tovább az integrált munkaerő-piaci informatikai rendszert és ehhez kapcsolódóan a foglalkoztatási eszközök működését, valamint a pénzügyi folyamatokat támogató rendszert. Bővültek az NFSZ portál funkciói, lezajlott az elektronikus kormányzati szolgáltatások továbbfejlesztése (új portálok: vallalkozas.munka.hu, rehab.munka.hu).

                 

A stratégiai irányítás és regionális tervezés támogatása keretében

elkészült a szolgáltatások egységes minőségbiztosítási rendszere. Megújult az NFSZ humánerőforrás gazdálkodási rendszere, szakmai képzések zajlottak, tananyagok készültek el. Számos foglalkoztatáspolitikai kutatás látott napvilágot a többi között a munkaerő-piaci politikák értékeléséről, a munkaerő-piaci programokról, valamint a foglalkoztatás növelésének lehetőségeiről. Mintegy félszáz foglalkoztatási osztályre terjesztették ki a partnerközpontú kirendeltségi minőségirányítási modellt és megvalósult az ISO:9001 bevezetése a foglalkoztatási főosztályokban és a Nemzeti Munkaügyi Hivatalban. A nemzetközi és határokon átnyúló együttműködések támogatása keretében tanulmányok készültek a határon átnyúló régiók gazdasági, munkaerő-piaci helyzetéről, a foglalkoztatást elősegítő támogatásokról a határon átnyúló régiók munkaerő-piaci szolgáltatási kapacitásának felméréséről, a foglalkoztatás növelése érdekében alkalmazott jó gyakorlatokról, eszközökről, módszerekről, programokról.