Azok kaphatnak lakhatási támogatást, akiket a foglalkoztatási osztályok legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván, azonban a pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják - jelentette be Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

 

A lakhatási támogatás 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább 100 kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje naponta a 6 órát meghaladja. A támogatást kérő, a lakóhelye szerint illetékes foglalkoztatási osztályon adhatja be kérelmét.

A döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes foglalkoztatási osztály hozza meg mérlegelés után. Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni.

A lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt, vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni. További feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát.

 

Czomba Sándor a kormány döntését a Magyarországon rendkívül alacsony munkaerő-mobilitással indokolta. Ha pedig a megkeresett jövedelem döntő részét lakhatásra kell felhasználni, akkor ez a mutató nem is fog javulni - tette hozzá.

 

Vélhetően ezres nagyságrendű lehet azok száma, akik igényelnék a támogatást, és főként a keleti országrészből, Borsod, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár, Nógrád megyéből számítanak arra, hogy élnek ezzel a lehetőséggel a munkavállalók.

 

A lakhatási támogatásról további információk az nfsz.munka.hu / Álláskeresőknek / Támogatások oldalon olvasható.