A győri és Győr környéki, fémipari kis- és középvállalkozások minőségi szakember utánpótlását Borsod-Abaúj-Zemplén, illetve Nógrád megyében minőségi fémipari szakmákkal rendelkező álláskeresőkkel oldanák meg a most induló kísérleti programmal, amelynek résztvevői 2012. november 12-én írtak alá partnerségi megállapodást Győrben.

 

A kezdeményezésben a három megye foglalkoztatási főosztálya, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Professio Klaszter működik együtt.

 

 A „Munkaerő mobilitás elősegítése" elnevezésű partnerségi megállapodás eredményeként 160 fémipari, főként forgácsoló szakember érkezhet győri és városkörnyéki kis- és középvállalkozáshoz dolgozni. A kezdeményezéssel a két északi megye álláskeresői munkalehetőséget kapnak azokban a szakmákban, amelyekből a győri cégeknél hiányzik a képzett munkaerő. A programba bevont dolgozók számára megoldják a lakhatás és a munkába járás feltételeit is.

 

A programot – amelyre 320 millió forintot fordítanak – a győri vállalkozások generálták munkaerő igényeikkel. Mostanáig húsz vállalkozás jelezte, hogy bekapcsolódik a projektbe és megfelelően képzett munkaerőt foglalkoztat. A programot kezdeményező Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter tagvállalatain kívül más cégek, sőt már multinacionális vállalkozások is érdeklődnek a kezdeményezés iránt.

Borsodban több mint 3500, Nógrádban mintegy 1000 fémipari szakmunkás keres munkát. Ebből a körből választják ki a 160 szakmunkást, akik vállalják, hogy az otthonuktól távol dolgoznak. Számukra a program három hónapos képzéssel indul, amelynek során olyan ismereteket szereznek meg, amelyekre a foglalkoztató vállalatoknak szükségük van.

A pilot projekt megoldást jelenthet a mobilitási hajlandóság ösztönzésére is, egyebek között a lakhatási támogatás révén.

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára szerint a kísérleti program sikerre van ítélve, mert valós problémákra reagál.

 

Dr. Czomba Sándor hozzátette: a projekt tapasztalatait később más szakmákban is felhasználják. Nem cél az „újkori népvándorlás" megindítása, de a hátrányos helyzetű megyékben sokan évek óta keresnek állást szakmájukban.

 

Amennyiben az ország két pólusa egyensúlyba kerül, a Győrben és környékén működő kis- és középvállalkozásoktól kvalifikált tudással térhetnek haza a szakemberek.