Közös szakmai tudásbázis, a hazai és a nemzetközi szakirodalom rendszerezése, közös kutatási és fejlesztési projektek megvalósítása – egyebek között ezeket a célokat fogalmazta meg a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok együttműködési megállapodása.

 

 

A dokumentumot 2012. november 26-án írta alá a NMH főigazgatója, Komáromi Róbert

és a Debreceni Egyetem Tudományegyetemi Karok elnöke, Prof. Dr. Gaál István Debrecenben.

 

Az intézmények együttműködnek a jövőben az oktatás- és ifjúságpolitika, valamint a foglalkoztatáspolitika összefüggéseinek feltárásában, az oktatás és a munkaerő-piaci folyamatok összefüggéseinek elemzésében. Létrejön egy keret megállapodás is a szakmai kapcsolatok erősítésére, a közös kutatások és fejlesztési projektek megvalósítására. A tervek szerint munkaügyi, foglalkoztatáspolitikai, szakképzési és felnőttképzési tudástárat hoznak létre a felek a NMH Központi Könyvtár portálján, valamit összegyűjtik és elemzik az érintett szakterületek hazai és nemzetközi szakirodalmát.

 

 

A dokumentum aláírásakor a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója, Komáromi Róbert elmondta:

A hiánypótló együttműködés számos szakmai területet lefed majd, így a munkaügy, a foglalkoztatáspolitika, a szakképzés és a felnőttképzés területét is. A kutatási témák a szociológia, társadalomtörténet, társadalompolitika tudományok és az oktatás és a nevelés összefüggéseinek kérdéskörére koncentrálnak majd.

 

A Debreceni Egyetem Felsőoktatási Kutató és Fejlesztő Központja az alakulása óta eltelt öt évben többek között jelentős kutatásokat végzett a régió felsőoktatási intézményei, a gazdasági környezet, a munkaerőpiac és foglalkoztatás kapcsolatának kérdéseiben. A központ vizsgálatait ebben a témakörben hatékonyan segíti a jövőben aNemzeti Munkaügyi Hivatallal kötött együttműködés, melynek keretében a Humán Tudományok Doktori Iskola hallgatói újabb érdekes kutatási irányokat jelölhetnek ki – tájékoztatott dr. Gaál István, a DE Tudományegyetemi Karok elnöke.