Az előzetes adatok szerint mintegy 7000 látogató vett részt a Nemzeti Munkaügyi Hivatal és a Budapest Főváros Kormányhivatala Foglalkoztatási Főosztály közös rendezvényén, a 2013. április 19-i Pályaorientációs és Állásbörzén a budapesti Corvin Plazában. A hivatalos megnyitón Pesti Imre kormánymegbízott, Komáromi Róbert az NMH főigazgatója és Dr. Sára Botond alpolgármester köszöntötte a kiállítókat és a résztvevőket.

 

A standokon 10-től 18 óráig összesen 41 cég és 25 partnerszervezet képviselői várták a látogatókat. A vállalatok több mint ezer nyitott pozíciót kínáltak az álláskeresőknek, akik a munkalehetőségek mellett a gyakornoki helyekről, az aktuális képzési és nyelvtanulási programokról is tájékozódhattak. Zsúfolásig megteltek az első emeleti rendezvénytermek is, ahol az érdeklődők 12 előadást és 2 kerekasztal-beszélgetést hallgathattak meg.

 

Nagy népszerűségnek örvendett a Nemzeti Munkaügyi Hivatal „Karrier ösvény” standja, ahol a nap folyamán közel 200 érdeklődő vett részt komplex pályaorientációs tanácsadáson.

 

 

Első lépésként pályaérdeklődési kérdőíveket töltöttek ki a pályaválasztás, pályamódosítás előtt állók és a pályakezdő fiatalok a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársainak segítségével, amelynek eredményeként megismerhették személyes érdeklődési területeiket a hozzá tartozó pályakörökkel, szakmacsoportokkal. Következő lépésként a szak- és felnőttképzési lehetőségekről, a hiányszakmákról és az ösztöndíjas képzési lehetőségekről kaptak tájékoztatást a Szak- és Felnőttképzési Igazgatóság munkatársaitól. Ezt követően önéletrajzuk elkészítéséhez, majd az állásinterjún való sikeres szerepléshez kaptak segítséget a TÁMOP-2.2.2-12/1 kiemelt projekt munkatársaitól. A Gór Nagy Mária Színitanoda növendékeinek közreműködésével, fórumszínház keretében élőben nézhettek meg tipikus interjú hibákat és sikeres állásinterjú részleteket.

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal Befektetés Ösztönzési Főosztályának standján munkajogi és álláskeresési tanácsadással várták az érdeklődőket, valamint a tanulási és képzési lehetőségekről, az európai élet- és munkakörülményekről is tájékozódhattak a látogatók.

 

A fővárosi Foglalkoztatási Főosztály munkatársai CV ambulanciával és próbainterjúval várták az álláskeresőket, emellett a TÁMOP 1.1.4. „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” című programról nyújtottak információt elsősorban a 25 év alatti álláskeresőknek.

 

 

A rendezvény kerekasztal-beszélgetésein érdekes témák hangzottak el egyebek közt a fiatalok vállalkozóvá válási lehetőségeiről és a kisgyermekes anyukák munkaerő-piaci helyzetéről. A látogatók elsősorban álláskeresési céllal érkeztek, de sok résztvevőt vonzott az is, hogy megismerhesse az aktuális álláskeresési trendeket vagy segítséget kapjon pályaváltás kérdésében. Az elégedettségi kérdőívek eredményei bizonyítják, hogy a látogatók az álláslehetőségekről szóló információk mellett a különböző tanácsadási szolgáltatásokat is rendkívül hasznosnak találták, elégedetten és motiváltan távoztak a rendezvényről.