A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében megrendezett fesztivál és versenyek célja a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése volt a szakmatanulás népszerűsítése révén.

Az elődöntőket országosan a területi kamarák bonyolították le, a budapesti döntőt pedig „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében zajló háromnapos fesztiválon rendezték meg. Az elődöntőkön országosan közel 4000-en vettek részt, közülük 110 iskolából 198 diák jutott a döntőbe.

 

 

A rendezvény első két napján a szakmai felkészültség (gyakorlat, elmélet) megmérettetése zajlott, a harmadik napon, a záróünnepségen Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Parragh László az MKIK elnöke és Bihall Tamás a kamara oktatási és képzési alelnöke adták át a nyerteseknek a díjakat.

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai is jelen voltak a fesztiválon: standunkon pályaorientációs kérdőívvel, szakmamozi-kvízzel, szakmai tárlatvezetéssel, a hiányszakmákról és az ösztöndíjas képzésekről szóló tájékoztatással, egyéb interaktív feladatokkal és értékes ajándékokkal fogadták kollégáink a diákokat.

 

  

 

A fesztiválra ez évben is – ingyenes részvétellel – közel 14 000 diák látogatott el. A résztvevők jelentős többsége pályaválasztás előtt álló 6-8. osztályos fiatal volt, akik szakmaválasztásuk elősegítésére hasznos segítséget és információkat kaptak a fesztiválon közreműködő szakemberektől. Az érdeklődő fiatalok az egyes szakmák és bemutatkozó iskolák standjain a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

A rendezvény színvonalas megvalósítását és sikerét 780 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, úgynevezett támogató iskolák tanárai és diákjai), és 470 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) összehangolt munkája tette lehetővé.