Év végéig elkészülnek a részletei a 25 év alatti fiatalok munkanélküliségének csökkentését célzó ifjúsági garanciaprogramnak, amelyet az EU jövőre több milliárd forinttal támogat Magyarországon.A programról 2013. október 30-án, Budapesten beszélgetett Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi összetartozásért felelős biztosa, Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára,  Őry Csaba európai parlamenti képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora, valamint Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója.

 

Andor László, a Millenárison, az Európa Pontban tartott kerekasztal-beszélgetésen elmondta, hogy a Bizottság által szorgalmazott kezdeményezés szakmai gyakorlatot, képzést, munkalehetőséget kínál a fiataloknak, s erre két év alatt 6 milliárd euró áll a tagországok rendelkezésére. Hozzátette: a program egyébként már működik Ausztriában, Finnországban, Svédországban. Az egyes országok tárháza változatos lehet: attól függ, hogy hol, mi áll rendelkezésre, hol mit tart az adott ország foglalkoztatáspolitikája lehetségesnek.

A Magyarországon jövőre induló program kapcsán Rétvári Bence felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a 15 milliárd forintos támogatás többszörösét fordítja képzésre, vállalkozások indításának támogatására, járulékkedvezményekre. A parlamenti államtitkár kitért a Vállalkozz itthon! elnevezésű programra is, amely a 35 év alattiaknak ad tudást egy vállalkozás elindításához, a jó üzleti tervek pedig 3, illetve 6 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást kapnak. 

       Őry Csaba, Andor László, Rétvári Bence

 

Őry Csaba európai parlamenti képviselő, a néppárti frakció foglalkoztatási koordinátora azt mondta: bár minden tagállam nemzeti keretek között dönt foglalkoztatási programjairól és a helyzetek nagy mértékben eltérnek, az unióban az utóbbi időben nagyon felgyorsult a tapasztalatcsere e kérdésben. Kitért arra is, pozitív lehetőségeket lát a munkahelyek és az iskolák közötti együttműködésben, mert gyorsan változik, hogy mikor és mit kell gyártani, szolgáltatni, ezért rugalmas tanulásra van szükség.  

 

Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója ismertette: az ifjúsági garanciaprogram részleteit, az uniós és az ahhoz bevont hazai források felhasználásának módját december 31-ig rögzítik. A programba a foglalkoztatási osztályoken keresztül vezet az út.

A főigazgató hozzátette: a Bizottság javaslata szerint az uniós támogatás célzottan csak azokba a régiókba kerülne, ahol 25%-nál magasabb az ifjúsági munkanélküliség. Magyarországon négy ilyen régió van: Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl. A hazai munkaügyi szervezet azonban azon dolgozik, hogy minden régióban, minden fiatal részesülhessen szolgáltatásban, támogatásban.

 

Az ifjúsági munkanélküliség csökkentése érdekében az Európai Bizottság az Ifjúsági Garanciaprogram bevezetését ajánlja az EU-tagállamok számára. A program célja, hogy minden 25 év alatti fiatal az iskola elhagyását, vagy a munkanélkülivé válást követően négy hónapon belül új lehetőséget kapjon. Ez jelenthet új munkahelyet, képzést, szakmai gyakorlatot, vagy tanulószerződést.