Tájékoztató az álláskeresőként történő nyilvántartásba vételről

Ahhoz, hogy az álláskeresőket megillessék az egyes támogatások, valamint alkalmazásuk esetén a munkáltatók támogatást igényelhessenek, az álláskeresőknek regisztrálniuk kell magukat a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat bejelentett lakcím alapján illetékes foglalkoztatási osztályán (korábbi elnevezés alapján kirendeltségén). 

Ki tekinthető álláskeresőnek?

Álláskeresőnek tekinthető az a személy, aki esetében a következő kritériumok teljesülnek:

  • nem áll munkaviszonyban és az egyszerűsített foglalkoztatásnak minősülő munkaviszony és a nevelőszülői foglalkoztatási jogviszony kivételével kereső tevékenységet nem folytat,​
  • nem folytat tanulmányokat oktatási intézmény nappali tagozatán,
  • öregségi nyugdíjra nem jogosult,
  • nem részesül megváltozott munkaképességű személyek járadékában vagy rehabilitációs ellátásban.

Mi történik a nyilvántartásba vétel után?

Miután az álláskeresők regisztrálták magukat az illetékes foglalkoztatási osztálynál, megkezdődik a felek közötti együttműködés. Ennek keretében az álláskeresők rendszeresen, a foglalkoztatási főosztály által meghatározott időpontban személyesen felkeresik a foglalkoztatási osztályt és megkeresik közösen az álláskeresőnek leginkább megfelelő állást, vagy olyan szolgáltatást, képzést, amelynek eredményeképp az álláskereső munkaerőpiaci esélyei javulhat. Az NFSZ munkatársai elektronikus úton is tartják a kapcsolatot az álláskeresőkkel a hatékonyabb együttműködés céljából. A foglalkoztatási osztályok az álláskeresés megkönnyítésének érdekében egyéb munkaerő-piaci szolgáltatásokat is nyújtanak a munkát keresők számára, ezek magukban foglalják többek között a pszichológiai-, pálya-, álláskeresési és munka tanácsadást is.

Fontos továbbá, hogy azok az álláskeresők, akik sem álláskeresési járadékra, sem pedig nyugdíj előtti álláskeresési segélyre nem jogosultak, a közfoglalkoztatás keretében is elhelyezkedhetnek, akár rövid, akár hosszú távon.

Hova fordulhatok pontosan?
Az Önhöz legközelebb levő foglalkoztatási osztályt megkeresheti keresőnk segítségével.

További információk

További tájékoztatásért kérjük, forduljon bizalommal a lakó- vagy tartózkodási helye szerint illetékes foglalkoztatási osztályhoz, illetve olvassa el a mellékelt tájékoztatót!

Tájékoztató a nyilvántartásba vételről

Frissítve: Budapest, 2017. szeptember