60,5 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek májusban

 

Május hónapban 32 935 darab új állást jelentettek be a munkaadók az ÁFSZ kirendeltségein. Számuk áprilishoz képest 3,3 ezerrel, 9,2%-kal csökkent. E csökkenés mögött nagyobbrészt a támogatott álláshely-bejelentések visszaesése áll. A bejelentett, nem támogatott munkaerő-igény ugyanis nem változott jelentősen áprilisról májusra, míg a támogatott munkaerőigény 22,8%-kal csökkent. Ezzel a tárgyhónapban az újonnan bejelentett állások 66,8%-a vonatkozott nem támogatott álláshelyekre. A munkaerőigények összetétele azonban területen-ként igen különbözik Az egyik póluson Nyugat-Dunántúl áll, ahol az új munkaerő-igények 87%-a nem támogatott állásra vonatkozott, míg az ellentétes póluson, Észak-Magyar-országon, ill. Dél-Dunántúlon csak 39, ill. 40%-ot tesz ki ez az arány.

 

További részletes információ

 

 

A magán munkaközvetítők és munkaerő-kölcsönzők 2007. évi tevékenységéről

 

A magán munkaerő-közvetítők tevékenysége

 

2007. december 31-én 799 magán-közvetítő cég szerepelt az ÁFSZ nyilvántartásában, ami 7,5%-os növekedést jelent a korábbi évhez képest. A legtöbb új munkaerő-közvetítő a fővárosban (379 db) és Pest megyében (65 db) volt, így a Közép-magyarországi Régióban tevékenykedett az összes nyilvántartott cég több mint fele. Az ország többi megyéjében 11-33 db munkaerő-közvetítő működött az év végén.

 

További részletes információ

 

 

Továbbra is népszerű a „Lépj egyet előre!” program

 

Az elavult szakmával rendelkezők átképzésére és felzárkóztató képzésekre is lehetőség nyílik a program második ütemében 

 

Jelenleg több mint 15 ezren vesznek részt a „Lépj egyet előre!” program második ütemében és további 10 ezren jelentkeztek már a képző intézményekben. Eddig több mint 400 tanfolyam indult el. Az országosan kiépült mentori hálózatnak köszönhetően 1200 olyan felnőtt is részt vesz a programban, akik eddig nem tudták megszerezni az alapfokú iskolai végzettséget. Őket 7-8., illetve 9-10. osztályos felzárkóztató képzésekbe vonták be a munkaügyi szakemberek.

 

További részletes információ