57,8 ezer álláshelyet kínált az ÁFSZ az álláskeresőknek augusztusban

 

Az augusztus hónapban bejelentett új álláshelyek száma 30,2 ezer darab volt, számuk júliushoz képest enyhén csökkent. Az előző év azonos időszakához viszonyítva viszont 1,8 ezerrel több állást jelentettek be idén augusztusban a munkáltatók, mely 6,3%-os emelkedésnek felel meg.

A munkaadók a tárgyhónap folyamán a bejelentett álláshelyek közül összesen 21 333-hoz nem igényeltek támogatást, ez az összes bejelentés 70,6%-a. A nem támogatott, új álláshelyek száma a megelőző hónaphoz képest 1,4%-os növekedést mutat, a tavalyi év azonos időszakához képest pedig még jelentősebb, 6,2%-os emelkedés mutatkozik. Ettől ellentétesen alakult a támogatott állásokra vonatkozó munkaerő-igények dinamikája, ezek száma ugyanis júliushoz képest csökkent.  Az előző hónap végéig be nem töltött és a tárgyhónapban bejelentett új álláshelyek (a támogatott álláshelyekkel együtt) összesen 57,8 ezret tettek ki. Ez a hónap során érvényes, közvetíthető állások száma, amelyből a tárgyhó végéig 27,0 ezer maradt betöltetlen.

 

További részletes információk

 

 

Milyen pályára lépjek?

A hiányszakmákra fókuszálnak az idei pályaválasztási kiállítások

 

Gyakorlati bemutatókkal ismertetik meg a hiányszakmák jellegzetességeit, munkafolyamatait és munkaeszközeit, valamint az elsajátításukhoz szükséges készségeket és képességeket a regionális foglalkoztatási főosztályok az idei pályaválasztási kiállításokon.  Szeptembertől novem-berig – a tavalyinál jóval több – 91 helyszínen nyújtanak majd tájékoztatást országszerte a munkaügyi szakemberek, az oktatási és képző intézmények, de képviseltetik magukat a pályaválasztási, illetve pedagógiai intézetek, a kamarák, az érdekképviseleti szervek, az önkormányzatok, a munkaadók és a családsegítő szolgálatok is.

 

További részletes információk

 

 

A külföldi állampolgárok magyarországi munkavállalásáról a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal nyilvántartási adatai alapján 2008. első félév

 

 

Magyarország tovább egyszerűsítette a munkavállalást az uniós állampolgárok részére.

A cseh, észt, lett, litván, lengyel, szlovén, szlovák, máltai, ciprusi, brit, ír, izlandi, olasz, görög, spanyol, svéd, holland, finn, portugál, luxemburgi állampolgárok foglalkoztatásához a foglalkoztatóknak nem kell engedélyt kérnie, csupán bejelentési kötelezettsége van a foglalkoztatási főosztályok felé. Az osztrák, lichtensteini, német, svájci, dán, belga, francia, norvég, román, bolgár állampolgárok is foglalkoztathatóak engedélyezés nélkül szakképzettséget igénylő munkakörökben. Természetesen bejelentési kötelezettsége a foglalkoztatónak ez utóbbi esetben is van.

 

További részletes információk