Mérséklődött a nyilvántartott álláskeresők száma

SAJTÓKÖZLEMÉNY

 

A munkaerő-kereslet elmúlt két hónapban tapasztalható élénkülése eredményeként 2009. májusában országosan több mint 5 ezer fővel csökkent a nyilvántartott álláskeresők száma az előző hónaphoz képest. A hónap végén 563,8 ezer álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, a pályakezdők száma 42,9 ezer főt tett ki. Közép-Magyarország kivételével az ország valamennyi régiójában kevesebb álláskeresőt tartott nyilván az Állami Foglalkoztatási Szolgálat, mint egy hónappal korábban. A leggyorsabb ütemű csökkenés az Észak-Alföldön következett be, ahol 3,6%-kal mérséklődött a nyilvántartásban szereplők száma egy hónap alatt, de az észak-magyarországi, a dél-dunántúli és a dél-alföldi régióban is 1%-ot meghaladó volt az álláskeresők állományának csökkenése. Ezzel szemben a központi régióban 4 ezer fővel tovább nőtt a regiszterben szereplő álláskeresők létszáma.

 

A szezonális hatások mellett az aktív foglalkoztatáspolitikai intézkedések is hozzájárultak az álláskeresők számának csökkenéshez. A munkaerő-igények számának növekedése elsősorban a szezonális ágazatokban és a közjellegű foglalkoztatásban volt jelentős. A hónap folyamán rendelkezésre álló álláshelyek száma 86,4 ezer volt, ami közel 26 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A legtöbb nem támogatott álláshelyet az élelmiszeriparból és az építőiparból jelentették a munkáltatók. A bejelentést tevő cégek zöme a kkv-szektorba tartozik. A kereslet meghatározó része segédmunkára és egyéb egyszerű foglalkozásokra vonatkozik. A támogatott álláshelyek jelentős hányada közfoglalkoztatás keretében biztosított egyszerű, szakképzettséget nem igénylő fizikai, illetve adminisztratív jellegű szellemi munkalehetőséget.

 

Az elmúlt egy hónap alatt különösen a pályakezdő, a 25 évesnél fiatalabb, a szakképzettséggel nem rendelkező és a tartósan regisztrált álláskeresők száma csökkent. Az egy éve, vagy annál régebben a nyilvántartásban szereplő álláskeresők aránya, 7,7 százalékponttal csökkent az egy évvel korábbi adathoz képest.

 

Nemzetközi összehasonlításban a munkanélküliség hazai növekedése átlagosnak tekinthető. A kormány válságkezelő és munkahelymegőrző programja keretében eddig több, mint 50 ezer munkahely került megőrzésre. A támogatások nélkül a munkanélküliség mértéke a jelenleginél lényegesen magasabb lenne.

 

 

Budapest, 2009. május