A tavalyinál szerényebb mértékben emelkedett a nyilvántartott álláskeresők száma novemberben

A nyilvántartott álláskeresők száma a novemberi zárónapon 580,5 ezer fő volt, 1,9%-kal (10,8 ezer fővel) több mint az előző hónapban.

 

Az álláskeresők számának éves növekedési üteme novemberben kissé lelassult 30,2%-os volt, míg októberben 34,2%-os volt ez az arányszám.

 

Az elmúlt havi értékhez képest novemberben a belépési forgalom 2,5%-kal növekedet. Ezen belül az elmúlt havi értékhez képest novemberben 10,9%-kal csökkent az első alkalommal belépők száma. Ez azt jelzi, hogy ebben a hónapban már kizárólag a visszalépők számának emelkedése okozta a belépési forgalom növekedését.

 

Novemberben a pályakezdő álláskeresők száma 3,8%-kal (2,1 ezer fővel) csökkent az előző hónaphoz képest. Számuk az iskolaév befejezése óta emelkedett, októbertől azonban már átfordult csökkenésbe.

 

A tárgyhavi zárónapon 53,6 ezer pályakezdő álláskereső szerepelt a nyilvántartásban, ami 26,7%-kal (11,3 ezer fővel) több mint egy évvel korábban.

 

Továbbra is jellemző, hogy a pályakezdő álláskeresők száma – éves összevetésben – azon területeken nőtt nagyobb mértékben, ahol az összes álláskereső számában is kiemelkedő volt a növekedés (Közép-Magyarországon, Közép-Dunántúlon és Nyugat-Dunántúlon).

 

A novemberi zárónapon a pályakezdők számának iskolai végzettség szerinti megoszlása a következő: 34,6%-uk legfeljebb 8 általános iskolát, 19,4%-uk szakmunkásképzőt vagy szakiskolát, 20,2%-uk szakközépiskolát, 14%-uk gimnáziumot, 4,2%-uk technikumot végzett, 7,4%-uk felsőfokú végzettségű volt.

 

2009. novemberében 77 cég, összesen 2731 főt érintő csoportos létszám-leépítést jelentett be a foglalkoztatási főosztályok kirendeltségein. Az előző hónaphoz képest ugyan jelentős mértékben, 1004 fővel növekedett a bejelentett elbocsátandó létszám, ám az egy évvel korábbi, 2008. novemberi bejelentések létszámtartalmához képest 359 fős (11,6%-os) csökkenés következett be.

 

Novemberben tovább csökkent a foglalkoztatási osztályokhez bejelentett állások száma. A munkáltatók ebben a hónapban 17,9 ezer új álláslehetőséget jelentettek be, ami az előző hónaphoz képest 6,3 ezres (26%-os), az előző év novemberéhez képest 2,5 ezres (12%-os) csökkenést mutat. A novemberi csökkenésben a válság hatása mellett már a szezonális okok is érezhetőek, a szezonális ágazatok munkaerőigénye ilyenkor minden évben mérséklődik.

 

 

Budapest, 2009. december 14.