Uniós munkahelymegőrző támogatások, új képzések az álláskeresőknek

Kulcskérdés az álláskeresők mobilitásának elősegítése

 

 

A korábbi trenddel ellentétben már nemcsak a képzetlen munkavállalókat érinti a gazdasági válság miatti munkanélküliség, de egyre inkább a képzett munkaerőt is. Ezért szükséges a számukra kidolgozott átképzések támogatása – jelentette be dr. Soós Adrianna, a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal főigazgató-helyettese „A gazdasági válság foglakoztatásra gyakorolt hatásairól” című konferencia sajtótájékoztatóján.

 

A gazdasági recesszió hatására az álláskeresők létszáma az elmúlt egy év alatt 100 ezer fővel, mintegy 25%-kal nőtt. Összhangban az export visszaesésével Magyarországon is a feldolgozóiparban érzékelhető a legnagyobb visszaesés, az álláskeresők közé első ízben belépők többsége ebből a körből kerül ki. A létszámcsökkentés a legfejlettebb régiókat érinti leginkább, így a Közép- és Nyugat-dunántúli valamint a Közép-magyarországi régiót, azonban itt találjuk a legtöbb újonnan bejelentett üres álláshelyet is. A leghátrányosabb helyzetű régiókban a válság hatásai gyengébbek, az álláskeresők létszámának jelentős növekedése kevésbé jellemző. A recesszió kapcsán megfigyelhető az a trend is, hogy leghamarabb azok kerülnek utcára, akik már korábban is álláskeresők voltak.

 

Bár az üres álláshelyek száma nem éri el az álláskeresők létszámát, azonban így sem sikerül minden üres álláshelyet betölteni a kereslet és az állást keresők eltérő területi és szakmai összetétele miatt. „Ennek érdekében számos új képzési program támogatása indul az elkövetkező hónapokban főként uniós finanszírozásban, hogy a munkavállalók alkalmazkodó képességének javításával felkészüljünk a munkaadói igények kielégítésére. Itt nemcsak szakképzésekről, hanem a munkaadók számára fontos készségek fejlesztéséről is szó van, hiszen legnehezebb helyzetben a képzetlen, gyengén kommunikáló számítógépes ismeretekkel nem rendelkező, nyelveket nem beszélő felnőttek vannak. A válság ugyanakkor egyre inkább érinti a képzett munkaerőt is, számukra speciális átképző programokat dolgozunk ki” – tette hozzá az FSZH főigazgató-helyettese.

 

A foglalkoztatás elősegítésének fókuszába az utóbbi hónapokban is a munkahelymegtartás került. Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat kirendeltségei a válság első jeleinek észlelése óta hosszított ügyfélszolgálattal várják az állásvesztéssel érintetteket és álláskeresőket „Ugyan-akkor kirendeltségeink helyi szinten fontos szerepet játszanak a munkahelymegőrző támogatások elbírálásában is” – tette hozzá dr. Soós Adrianna.

 

Munkahelymegőrző támogatásokra már eddig is több ezer pályázat érkezett az Országos Foglalkoztatási Közalapítványhoz és több mint ezer az Állami Foglalkoztatási Szolgálat

 

 

Budapest, 2009. április 28.