Koncepció a mikro-és kisvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére a munkavédelmi kockázatértékelés esetében

ED_13-1-2013-0001

„Koncepció a mikro-és kisvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentésére a munkavédelmi kockázatértékelés esetében”

Kutatási és Technológiai Innovációs Alapból

 

A projekt költségvetése: 20 690 000 FT

Támogató szervezet: Nemzeti Fejlesztési Ügynökség

Közreműködő szervezet: MAG Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.

Kedvezményezett: Nemzeti Munkaügyi Hivatal

Megvalósítási időszak: 2013. február 1. - 2013. július 31.

 Az Európai Unió Munkavédelmi Ügynöksége elsősorban a mikro és kisvállalkozások terheinek csökkentésére egy mindenki által ingyenesen hozzáférhető interaktív internetes eszköz alapjait fejlesztette ki. Ezen rendszer fejlesztése (továbbfejlesztése) folyamatosan történik. Lényege, hogy az interneten megtalálható kérdéssor kitöltésével el lehessen végezni a vállalkozások munkavédelmi szempontú kockázatértékelését. A rendszert az angol nevéből (Online interactive Risk Assessment) képzett „OiRA” betűszóval nevezték el.

Hazánkban probléma, hogy a kis- és középvállalkozások munkavédelmi ismeretei, tudatossági szintje és motiváltsága alacsony. A helyzetet szemlélteti, hogy a legutóbbi éves munkabaleseti statisztika (2012-es) alapján az 1-9 főt foglalkoztató vállalkozásoknál történt a halálos munkabalesetek negyede! A feltárt munkavédelmi szabálytalanságok miatt évente közel 100.000 hatósági intézkedést kell tenni! A munkakörülmények javítása érdekében szükséges munkáltatói teendők meghatározását eredményezi a kockázatértékelés, amely éppen emiatt magas szintű munkavédelmi szaktudást igényel, ezért munkavédelmi szaktevékenységnek minősül. Ennek ellenére is vannak alacsony színvonalú, vagy formális kockázatértékelések, ezért a minőség javítása elengedhetetlen a munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések csökkentése érdekében. 

Fentiek alapján felmerült a mikro-és kisvállalkozások adminisztratív terheinek csökkentése érdekében Magyarország csatlakozásának lehetősége is, a rendszer átvételéhez azonban előzőleg szükség volt annak megismerésére, tanulmányozására.

A magyarországi kockázatértékelések minőségének javítása érdekében az ED_13-1-2013-0001 számú projekt keretében kutatás és tanulmány készült az EU tagállamoknak a munkahelyi egészség és biztonság fejlesztését célzó eszközrendszereiről, ezen belül kockázatértékelés megvalósításáról.

Szakértői csoport megvizsgálta több EU-s tagállam munkahelyi egészség és biztonság fejlesztését célzó módszereit, amelyek összehasonlításként szolgálhatnak a hazai gyakorlattal, amely a lehetséges fejlesztési irányok tekintetében segítség lehet a döntések meghozatalában.

 

 A tájékoztató teljes anyaga