A minőségirányítási komponens keretén belül Ausztriában és Szlovéniában ismerkedtünk a minőségirányítási rendszerekkel.

 

 

 

A látogatás célja az volt, hogy külföldi tapasztalatainkat beépítsük az itthoni foglalkoztatási szolgálat minőségirányítási rendszerébe.

 

Az Európai Unió a versenyképesség javítása érdekében 1996-ban fogalmazta meg minőségfejlesztési politikáját, amelynek lényeges eleme a közszféra minőségbiztosítása. Nálunk az Állami Foglalkoztatási Szolgálat keretein belül a Veszprém Megyei Foglalkoztatási Főosztály dolgozott ki egy megyei szintű, szervezet-specifikus minőségfejlesztési modellt, amelyet a PHARE-projekt keretében 7 kirendeltségen fejlesztettünk tovább, és tettük alkalmassá a kirendeltségi szintű minőségirányítás megvalósítására.  

 

Az Osztrák Munkaügyi Szervezet néhány tartományban már 10 éve megkezdte a minőségirányítás bevezetését. A cél egyebek között azt volt, hogy az eddiginél nagyobb hangsúlyt helyezzenek az ügyfelekkel való kapcsolatra, az ügyfelek igényeire, elégedettségére, és a folyamatok egységesítésére.

 

Kialakított rendszerükben egy ügyintéző végzi a munkanélküli segélyezésével, képzésével, közvetítésével kapcsolatos teendőket. Minden ügyintézőnek saját ügyfélköre van, általában 80-120 ügyfél havonta. Kiemelt cél az ügyfél várakozási idő csökkentése, amelyet folyamatosan mérnek. Elvárás a 15 perc alatti várakozási idő. Az ügyfél előre meghatározott időpontra megy a kirendeltségre - az ügyfélütemezést régóta gyakorolják sehol nem látható „tömeg”. Létezik ún. ServiceLine - telefonos információs, tájékoztató - szolgálat, amely külön egységként működik a munkaügyi szervezetben, csökkentett telefondíj-tarifával.

Az osztrák munkaügyi szervezet lehetőségei (létszám, eszközök, pénzügyi forrás) messze meghaladják a hazai lehetőségeket. Például a grazi régióban a 10 ezer fős munkanélküli kezelését 150 fős szervezet látja el.

 

                                           
osztrák kirendeltség - öninformációs tér

 

A szintén uniós tagállamban, Szlovéniában tavaly év végén 92 ezer regisztrált munkanélkülit tartottak nyilván. Az ottani munkaügyi szervezet fontosnak tartja, hogy az ügyfeleknek viszonylag gyorsan új állást találjanak. A  munkanélküliek többségét fél éven belül újra foglalkoztatják. Az elvégzendő feladatokat standardizálták. Előírták azokat a feladatokat, amelyeket mindenképpen el kell látni minden szervezeti egységnek. Belső kritériumként megfogalmazták, hogy egység (kirendeltség, osztály) csak tíz fő felett hozható létre.

Az ebből adódó létszámproblémát az alkalmazottak „mobilizálásával” hidalták át. Kisebb helyeken a munkatársak több feladatot is ellátnak, illetve ingáznak a „mobil irodák” között (az alkalmazott ott legyen, ahol az ügyfél). Az irodákért, az ügyfélfogadási időpontok egyeztetéséért, az utazás megszervezéséért a kirendeltség-vezetők a felelősek.

Lényegében velünk azonos időben kezdték meg az ISO 9001-2000 minőségirányítási rendszer bevezetését. 

 

                                                      
a szlovén tanulmányút résztvevői