Komlói vélemény a modernizációról

 MI IS TÖRTÉNT NÁLUNK?

 

„A Baranya Megyei Foglalkoztatási Főosztály komlói kirendeltségét 2005. márciusában adta át  Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter.

 

A több mint 50 milliós beruházás eredményeként az épületet teljesen átalakították. Az építkezés idején 21 kollégával egy szűkös „albérletbe” költöztünk, ahol bizonyítottuk csapatunk összetartó erejét, hiszen szinte együtt kellett mozdulnunk, ha a helyünkről fel szerettünk volna állni. Így vártuk a visszaköltözést!

 

Kaptunk egy 380 m2-es, mind külsőleg, mind pedig belsőleg megújult csodálatos épületet.

Minden kollégám nevében leírhatom, büszkék vagyunk erre a munkahelyre és elmondhatjuk, hogy városunkban Komlón, a mi munkahelyünk a legkultúráltabb, legjobb körülményeket biztosító munkahely.

Götzerné Páva Mária vezető

Baranya Megyei Foglalkoztatási Főosztály

Komlói Kirendeltség 

 

Kollégáim többször feltették egymás között azt a kérdést, amelyet szerintem sok kirendeltségen megfogalmaztak: jó lesz-e ez a hatalmas ügyféltér, ahol mindenki együtt fog dolgozni? Vajon nem lesz-e nagy zaj? Mit fognak ehhez szólni az ügyfelek? Igen, ezekre a kérdésekre hamar választ adtunk magunknak. Jó! Megszoktuk! Figyelemmel tudjuk kísérni az ügyfél útját, átlátható a szolgáltatásunk.

 

Hogyan látják ezt az ügyfelek?

 

Az elégedettségi vizsgálat során többen megfogalmazták, hogy rendkívül sokat kell várniuk, míg az ügyintézőhöz kerülnek. Tudnia kell a Tisztelt Olvasónak, hogy 57 önkormányzatot felölelő körzettel dolgozunk, ami a megyében az egyik legnagyobb illetékességi körzet. Nem ritka a napi 100-150 ügyfél.

 

Miként segített ezen az ügyféltérben elhelyezett ülő és álló kioszk?

 

Azok az ügyfelek, akik eddig vártak a közvetítő kollégára azért, hogy megkérdezzék az álláslehetőségeket, ma már kiszolgálják magukat. Az ülő kioszkokat sokkal jobban kedvelik az ügyfelek, kényelmesebbnek tartják. Valamelyest csökkent a várakozási idő, de természetesen napi munkaszervezést is igényel egy-egy nagyobb tömegű jelentkezés kezelése.

 

Információt egy közvetítő-kapcsolattartó kolléga ad, aki az ügyfelek ütemezésén, irányításán túl figyeli, illetve segíti a kioszkok használóit. Kipróbáltuk azt is, hogy az információs térben plusz még egy közvetítő segíti az ügyfeleket az eligazodásban, de ezt a nyári szabadságolás, a dömpingszerű napi munka nem engedte meg.

 

A komlói kirendeltségen van egy speciális munkamódszer, amelyet a Modernizációs Program keretén belül „Közelebb az ügyfelekhez!” címmel kívánnak megvalósítani. Nálunk ez már évek óta jól működik. Ajánlom azon kirendeltségeknek, ahol ez megoldható. Három vidéki helyszínen jelentkeztetjük le a rendszeres szociális segélyben részesülőket, az együttműködő ellátatlan ügyfeleket. Havonta 400-500 ügyfél jelentkezik vidéken. Szívesen átadjuk tapasztalatainkat másoknak is!

 

A modernizáció egyik fő irányvonala a hatékonyabb munkáltatói kapcsolattartás, a munkaerő-piaci változásokra való gyors reagálás. E célt is segíti a vidéki helyszínekre való havi 2-3 alkalommal történő kiutazás, hiszen így lehetőség van a munkáltatói kapcsolattartásra. Kirendeltségünk saját gépjárművel rendelkezik. Természetesen az még csak illúzió nálunk is, hogy úgy és annyiszor tudjunk kimenni a munkáltatóhoz, ahogyan azt szeretnénk.

 

A negyedéves munkaerő-piaci felmérés hozadéka térségünkben a munkaerő-piaci viszonyok kiegyenlítésére korlátozódik, mivel a gazdasági környezetünkre ható tényezők közepesek, néhány térségben pedig gyengének mondhatóak. A felmérésből megtudjuk, hol lesz leépítés, hol kívánnak felvenni munkaerőt, hol lehet a szakmacsoportokat összehozni. Sajnos a képzések tekintetében nem tudunk az eljárás változása miatt azonnal reagálni egy–egy munkáltatói kérésre. Az bizonyos, hogy szívesebben töltik ki ezt az adatlapot a munkáltatók, mint az úgynevezett „nagyprognót”.

 

Az EURES rendszer kiválóan működik, nem ritka a 40-50 érdeklődő havonta. Az álláslehetőségek száma azonban a nyelvtudás hiányában korlátozott.

 

Augusztusban elkezdtük az ügyfelek kategorizálását is, amelyről azonban tapasztalattal még nem rendelkezünk. Azt reméljük e módszertől, hogy hatékonyabbá tudjuk tenni szolgáltatásainkat és kizárólag azokkal az ügyfelekkel foglalkozunk, akiknek szükségük van a segítségünkre. Keressük azokat a pontokat, amelyekre fel tudnánk használni a kategóriákat. Pl. egy–egy állásajánlatra történő legyűjtés során meghatározzuk a célcsoportot a kategóriába sorolás felhasználásával.

 

Összességében elmondható: kollektívánk, ahogy a kezdetekkor, úgy most is örül, hogy az elsők között vehetett részt a modernizációs programban. Mára már elfelejtettük a cipekedés, a költözés fáradságát, bosszúságát, és kívánjuk minden kirendeltségnek, hogy hasonlóképpen álljanak hozzá és leljék örömüket a programban.

 

A munkánk nem lett és lesz kevesebb, de elkövetünk mindent, hogy megfeleljünk a kihívásoknak és a kedves ügyfeleknek!„

 

Ilyen volt...

 

...Ilyen lett