Az emberek egyedül nem tudnak bizonyos

problémákat megoldani…”

Ferenczikné Karacs Margit

tanácsadó

Hajdú-Bihar MMK

Püspökladányi kirendeltség

  

Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat fejlesztése (HEF OP 1. 2 intézkedés) keretében állok munkaviszonyban 2005. január 3.-tól.  Ezt megelőzően nem folyt tanácsadói tevékenység a püspökladányi kirendeltségen, a fenti szolgáltatást a Hajdú-Bihar Megyei Foglalkoztatási Főosztály Humánszolgálati Osztályán vehették igénybe ügyfeleink. A modernizációnak köszönhetően már mindenki számára elérhető a tanácsadói segítség, akár azoknak is, akiket nem regisztráltak álláskeresőként.

 

Feladataim közé tartozik az önkéntesen, illetve a közvetítők által hozzám irányított ügyfelek részére munka-, pálya-, és álláskeresési tanácsadás nyújtása csoportos, valamint egyéni formában. Ügyfélkörömben egyaránt szerepelnek pályakezdők, a munkaerőpiacról tartósan kiszorultak, ötven év felettiek, inaktívak és aktív álláskeresők. Felkeresnek olyanok is, akik jelenleg még dolgoznak, tanulnak, vagy inaktív státuszban vannak.

 

A hozzám forduló ügyfeleknek segítséget nyújtok álláskeresési technikák csoportos foglalkozásával, szükség esetén egyéni tanácsadással, mely az önéletrajzírást, kommunikációs és életviteli problémák megoldását, munka- és pályatanácsadást ölel fel. Tapasztalatom: egyre többször van az embereknek szüksége arra, hogy egy-egy nehezebb döntés meghozatala előtt - egy számukra új és nehéz élethelyzetben - segítséget kapjanak, mert egyedül nem tudnak bizonyos problémákat megoldani. Az emberek élete egyre inkább tele van félelemmel, szorongással és feszültséggel, ez ellen mindenki a maga módján megpróbál védekezni - több-kevesebb sikerrel. Szükség van azon szakemberek munkájára, akik meghallgatják a problémákat, amelyek az előbb említett érzéseket okozzák, illetve hosszú távon egészségromboló hatást is kifejtenek. A tarsolyunkban lévő minden eszközzel azon dolgozunk, hogy tudjunk az elkeseredettség, kilátástalanság érzésével küzdőknek új utakat feltárni, a továbblépés lehetőségét megmutatni.

 

Véleményem szerint a tanácsadás igen sokrétű tevékenység, a segítségnyújtáshoz a személyes elhivatottságon túl az emberi életciklusok és az azokra jellemző jelenségek ismerete is elengedhetetlenül szükséges. Az egyén és az őt körülvevő környezetnek egymásra gyakorolt hatását is kiemelt figyelemmel kell kísérni a problémamegoldás folyamán.

 

Mindezek ismerete azért fontos, mert a tanácsadó a tanácskérővel életének egy meghatározott pontján, pillanatában találkozik. Ebben az adott pillanatban kell nekünk tanácsadóknak olyan adekvát segítséget nyújtanunk, amely elősegíti a személyiséget abban, hogy kiválassza az önmaga számára legjobb lehetőséget. Úgy kell segítenünk az ügyfelet, hogy soha nem dönthetünk helyette, csak felmutathatunk alternatívákat, melyek segítik előrehaladásukat a maguk által választott úton.