Ismerkedünk Európával

Angliában jártunk  

 

A tavaly december eleji tanulmányút megszervezésének, lebonyolításának az volt a célja, hogy az Egyesült Királyság munkaerő-piaci stratégiáját, valamint az angol Állami Foglalkoztatási Szolgálat működését megismerjük, és a tapasztalatokat hatékonyan tudjuk hasznosítani a szervezetfejlesztési munka során.

 

A program keretén belül három helyszínen négy témában hallgattunk előadásokat és megtekintettünk egy foglalkoztatási osztályt is.  

 

Az előadások témái az alábbiak voltak:

 

  • Az Egyesült Királyság munkaerő-piaci áttekintése és munkaerő-piaci stratégiája;
  • Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat működésének jellemzői;
  • A foglalkoztatási osztályok (JOBCENTRE PLUS) működése;
  • Együttműködés privát szektorral – az  egyik legnagyobb képzési szervezet bemutatása.

 

A tanulmányútról készült beszámolóból hírlevelünkben az A4e szervezet bemutatását közöljük.

Az Action for Employment (A4e) az Egyesült Királyság egyik legnagyobb közvetítő és képző szervezete. Mintegy 1000 fő állandó alkalmazottat foglalkoztatnak, és a szervezet folyamatosan is növekszik.

 

A két legfőbb célkitűzésük:

  • Az álláskeresők (elsősorban a munkanélküliek) számára képzési és álláslehetőséget biztosítani;
  • Közvetítési és képzési szolgáltatások nyújtása munkáltatók számára.

 

Az A4E mintegy 20 év toborzási és szakképzési tapasztalattal rendelkezik a különböző munkaerő-piaci szolgáltatások nyújtása és a Képzési és Vállalkozási Tanács kezdeményezéseinek végrehajtása területén. Ezek között szerepel az Álláskereső Klub (jelenlegi nevén Programközpont), az Újrakezdő Program, a Munkatervezési Workshop, a Munkatanácsadás, a Munkaerő-piaci Akció, a Project Munka, a Közösségi Akció, a Képzés a Munkáért, a Modern Gyakornokok és a Szakképzési Előkészítő elnevezésű programok.

 

Az Action for Employment több száz önkéntes alapon működő és karitatív szervezettel dolgozik együtt azért, hogy segítse működési területén az ott élő közösségeket, és azon dolgozik, hogy javítsa az emberek életminőségét.

 

Előnyök a fiatalok számára

 

Számukra az alábbi támogatások nyújthatók:

 

Munkatapasztalat-szerzés – A Helyi Környezet Részleg támogatásával hasznos munkatapasztalatot szerezhetnek az ötletes és értékes környezetgazdálkodási projectek segítségével a helyi közösségben. A támogatás 6 hónapja alatt heti 20 órát töltenek a környezetgazdálkodási project feladatainak ellátásával. Ezáltal lehetőséget kapnak, hogy demonstrálják azokat a készségeiket és adottságaikat, melyeket a munkáltatók értékelnek, pl. a pontosságot és a csapatmunkára való képességet. Az ügyfelek nagy részének ez az első lehetősége, hogy folyamatos munkatapasztalatot szerezzen, és ez segítséget nyújt nekik a munkaerő-piaci részvételük jövőbeni megtervezésére.

 

Képzés– A támogatás 6 hónapja alatt heti 7 órában tanulnak a résztvevők olyan ismereteket, melyek kapcsolódnak a környezetgazdálkodási projecthez, vagy amelyek rugalmas jellegüknél fogva segíti őket más típusú állások betöltésében.

 

Álláskeresés – Az érintettek tanácsadást, segítséget és tárgyi lehetőségeket kapnak, hogy heti 3 órában célzott álláskereséssel foglalkozhassanak.

 

Referencia – A résztvevők tanúsítványt, és referenciát kapnak, mely leírja az eredményeiket és az ahhoz vezető folyamatot, amelyet az álláshelyek megpályázásakor használhatnak.

 

Kiegészítő támogatás – A Helyi Környezet Részleggel folytatott együttműködés során a fiatalok az álláskeresési támogatás összegén felül heti 15.38 font kiegészítő támogatásban részesülnek.

 

Utazási támogatás – A Helyi Környezet Részleggel folytatott együttműködés során a fiatalok minden heti 4 font feletti utazási költségét megtérítik.

 

A brit kormány szociális és munkaügyi stratégiájának részeként azokat a 25 év felettieket is segítik az elhelyezkedésben, akik fél évnél régebben keresnek aktívan munkát. Egyúttal álláskeresési juttatásban részesülnek annak érdekében, hogy fejlesszék és bizonyíthassák munkaerő-piaci készségeiket, végzettségüket a mielőbbi munkába állás érdekében.  

 

/Szerkesztette a Modernizációs Programiroda/