A pályaorientáció rendszerének módszertani és tartalmi fejlesztését kivitelező TÁMOP 2.2.2 program keretében Nagy-Britanniában, Walesben került sor a második szakmai tanulmányútra. A walesi rendszer a 2000-es években vált világhírűvé, amikortól az önálló walesi adminisztráció (National Assembly for Wales) egyesítette a korábbi hat- hét önálló pálya-tanácsadási szolgáltatást nyújtó szervezet finanszírozását és szakmai menedzsmentjét. Watts elemzésében megállapítja, hogy az eredetileg az iskolarendszerből lemorzsolódó fiatalok támogatására kialakított szervezetek ügyfélkörének ma már 15%-a felnőttek közül kerül ki. (Watts 2009) A jelenlegi szabályozás szerint a 15-19 év közötti fiatalok mindegyikének kapcsolatba kell kerülni a CW munkatársaival, vagy a tanáraik közvetítésével elkészíteni a tanulási-pályakezdésitervüket.

 

Wales 1997-ben a brit kormánnyal kötött szerződésben kapta vissza 700 éve elveszített önállóságának jelentős részét. 1999-től Skóciához hasonlóan nagyon jelentős helyi kormányzati intézkedések és területfejlesztés van folyamatban. Cardiffban a 2.9 millió lakosú Wales új fővárosában, 2006-ban nyílt meg az új 60 fős walesi parlament épülete. A korábban szénbányászatból és nehéziparból élő települést a 90-es évek végétől szinte újjáépítették a brit adófizetők pénzéből. Az elmúlt tíz évben 1.9 milliárd brit fontot költöttek a városra.

 

A magyar delegációt a program vezetője, Borbély-Pecze Tibor Bors, a programban tevékenykedő pályatanácsadók Ritzl Andrea, Koronczi Dóra, Ilok Mónika, Nyirati Judit valamint a kiemelt programot megvalósító szervezet, az FSZH Felnőttképzési Főosztályának főosztályvezető-helyettese Sumné Galambos Mária és a programot szakmailag felügyelő Nemzeti Pályaorientációs Tanács delegáltja Borbély Szilvia alkották.

 

Service to young people and adults pos education

 

Services to: Young people and students in compulsory and full time education

 

Részletes beszámoló a tanulmányútról

Ilok Mónika, pályaorientációs tanácsadó beszámolója a tanulmányútról

Képek a tanulmányútról

 

 

Budapest, 2010. június 9.