Tájékoztató a TÁMOP 2.1.1 „Lépj egyet előre!” kiemelt projektről

A munkahely megőrzésének és a munkához jutásnak a piacképes szakképzettség a záloga.

 

 

A Lépj egyet előre! képzési program elsősorban a szakképzetlen, a legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű felnőttek számára nyújtott lehetőséget, hogy ingyen olyan szakmai képzettséget szerezzenek, amelyek aktuálisan a  legkeresettebbek az adott régió munkaerőpiacán, illetve megszerezhetők a szakképzés megkezdéséhez szükséges közismereti és szakmai kompetenciák. 

 

A Nemzeti Fejlesztési Terv Humánerőforrás Operatív Program (HEFOP) keretében 2006 januárjában indult Lépj egyet előre!  program finanszírozását 75 százalékban az Európai Unió, az Európai Szociális Alap és 25 százalékban  hazai állami források biztosították.

A 2006-2007 évi HEFOP 3.5.3. Lépj egyet előre! program első szakaszának eredményeire és tapasztalataira építve, annak folytatásaként 2007. szeptembertől 2009. november 14-ig, már a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) TÁMOP 2.1.1. intézkedés keretében valósult meg a Lépj egyet előre! kiemelt projekt második üteme. A program 2006-2007. évi első szakaszában a pótlólag bevont forrásokkal együtt összesen 6,2 milliárd forintot fordítottak a programban részt vevő 20107 felnőtt képzésére.

A 2007-2009 évi második képzési periódusban rendelkezésre álló 10,665 milliárd forint újabb 19837 felnőtt tudásszintjének ingyenes növelését tette lehetővé. A legsikeresebb felnőttképzési program második ütemének finanszírozását az addigi gyakorlattól eltérően  az Európai Unió nagyobb arányban 85 százalékban vállalta, a magyar állam 15 százalékot  biztosított.

 

2009. december 15-től - 2010. december 31-ig TÁMOP 2.1.1.-B „Lépj egyet előre!- ápolási díjban részesülők képzési támogatása” elnevezéssel élt tovább a felnőtt lakosság képzettségi színvonalát, ezzel a magyar gazdaság versenyképességét növelő kiemelt projekt. Ebben a szakaszban az 1993. évi III. tv. 40-44 § alapján ápolási díjban részesülő 18-62 év közötti felnőttek számára kínált olyan képzési lehetőséget, amellyel a hozzátartozó szakszerű gondozása mellett részmunkaidős foglalkoztatás, távmunka vagy bedolgozói tevékenység keretében munkát is vállalhattak, vagy az ápolási szükséglet megszűnése után az ápoló újbóli elhelyezkedésére biztosított lehetőséget. Az erre az időszakra rendelkezésre álló 1,5 milliárd forint keretösszegből 2250 felnőtt képzésének támogatására volt lehetőség.     

 

A program célcsoportjai:

  • a 6. osztálynál alacsonyabb végzettségűek
  • a legalább 6. osztályt végzettek
  • legfeljebb alapfokú iskolai végzettségű szakképzetlenek
  • érettségizett szakképesítés nélküliek
  • szakképzettek, akik szakmájukra ráépülő magasabb szintű képzettséget szerezhetnek
  • elavult szakmával rendelkező felnőttek

 

A program által nyújtott támogatások:

 

  • a képzési költség térítése
  • a képzés ideje alatti, vagy a képzés sikeres befejezése utáni pénzbeli juttatás
  • tananyag támogatás

 

A képzések kizárólag az egyes régiók hiányszakmáiban indultak, amelyekből szabadon választhatott képességei, és lehetőségei szerint a program támogatására pályázó.

 

Támogatási szerződés

Szerződésmódosítások

 

A projekt 2011. március 31-én lezárult. 

 

 

 

Frissítve: 2011. szeptember 22.