Kutatási cél:

 

1. Módszertani kutatás – megszólítás stigmatizálás nélkül

2. Eszközök – milyen tudás és tapasztalat az, amire a megelőző program építhet

3. Célcsoportok – kinek a kezébe kell, hogy kerüljön a program

 

Alaphelyzet

 

Az ALCOA-Köfém káros szerek fogyasztásával kapcsolatos tevékenysége – az általános amerikai kultúrából és az onnan hozott veszélyzetettség-tudatosság kultúrából egyaránt fakad. Az ALCOA értékeinek egyik alappillére az emberek bevonása, stratégiájában pedig első helyen szerepel a dolgozók biztonsága.

 

Eddigi programok:

  • Nem-dohányzók védelme: a legszigorúbb amerikai előírások érvényesülnek.
  • Munkahelyi magatartás-megfigyelés (nem biztonságos szituációk), a kvázi-balesetek is jelentés-kötelezettek csakúgy, mint a legkisebb sérülés (papírral elvágott ujj). Kötelező ezen események gyökérokainak feltárása, és azok megszüntetésére javító akciók kivitelezése. A javító (korrekciós akciók nagyrésze munkabiztonásgi, ill. környezetvédelmi jellegű. Megelőző oktatás, mobil-gépek védelme, híddaruk nincsenek, könnyű-, és nehézgép-mentes zóna a gyár területének több, mint 70 %-a.
  • Egészségvédelem, megelőzés: orvosi műszerek adományázása a Szent György kórháznak – szűrővizsgálatok vezetőknek.
  • Egészségpénztár – családtagoknak is.
  • Zero-tolerancia az alkoholra és kábítószerre – egyformán érvényes minden szervezeti szintre és pozícióra. Üzemorvosi vizsgálat szűri az alkohol-betegséget és a drog-fogyasztást is (9 ezrelék a szűrési arány).
  • Rendszeres munkaalkalmassági szűrés: az üzemorvosi alkalmasságvizsgálatot megelőzi a pszichometriai mérés – nemcsak a saját dolgozók, hanem a vállalkozók és határozott munkaidőben foglalkoztatott bérelt munkaerő esetében is.
  • Rendszeresen kötelező ergonómiai mérések és javító akciók.

 

 

A teljes tanulmány szövege