Csizmár Gábor szakminiszter új foglalkoztatási osztályt adott át a HEF OP 1. 2-es intézkedés keretében.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Foglalkoztatási Főosztály Szolnoki Kirendeltségét az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációs programjának keretében újították fel.

 

Az Európai Szociális Alap által támogatott program - az infrastrukturális és informatikai fejlesztések mellet - új szolgáltatási modell bevezetését teszi lehetővé az ország 60 foglalkoztatási osztályán. Az új szolgáltatási modell középpontjában az állásközvetítés rendszerének és az informatikával támogatott, önálló álláskeresés feltételeinek kialakítása áll.

 

Az új funkcióknak megfelelően a teljes irodai környezet átalakult. Az épület felújítási, bővítési munkái idén februárban kezdődtek, és közel 7 hónap alatt fejeződtek be. Az építkezés alatt a kirendeltség folyamatosan ebben az épületben működött. A beruházás 70 millióba került, a pénzügyi fedezetet hazai és Európai Uniós források biztosították.

 

Az elkészült épület 200 m2-rel bővült. Az átépítéssel megvalósulhatott a mozgásukban korlátozottak épületen belüli közlekedése, és megszűnt az ügyfélfogadó helyek zsúfoltsága.

Az ügyfélváró tér 70 m2-es bővítése lehetővé tette egy gyermeksarok kialakítását, az öninformációs eszközök elhelyezését. Jelenleg 4 számítógépes kioszk segíti a megyei és országos állásajánlatok, képzési lehetőségek önálló megtekintését.

 

A megyében nyilvántartott álláskeresők 1/3-a a szolnoki kirendeltséggel működik együtt.

Jelenleg a havi létszámuk 6062 fő. Az ügyfelek 37,6 %-a alacsony iskolai végzettségű. A diplomások részaránya 4, 3 %. A regisztráltak 45, 5 %-nak nincs semmilyen képesítése.

A térséghez tartozó 22 település közül 8 hátrányos helyzetű. Foglalkoztatási szempontból a kistelepülések között is jelentős különbségek vannak. A területi mutató mértéke Szászberken a legalacsonyabb 3, 89 % és Cibakházán a legmagasabb 13, 56 %.

 

A szolnoki kirendeltség 2454 munkáltatóval áll kapcsolatban. Többségük kis- és középvállalkozás. A körzetből éves szinten 4000 állásajánlat érkezik.  A bejelentések 57%-a szolnoki munkahelyre vonatkozik. A támogatás nélküli munkaerőigények mértéke 59%. A munkáltatók elsősorban betanított és szakmunkásokat keresnek.

 

A munkaerőpiac folyamatos változása egyre nagyobb követelményeket támaszt az állás- feltáró és munkaerő-közvetítő tevékenységgel szemben. A mostani fejlesztés ezen   tevékenységekhez teremt korszerű feltételeket.

 

 Képek az avatóünnepségről és a szolnoki kirendeltségről:

 

 

 

  

 

 

 

 

2005. december 6.