​​Magán munkaerő-kölcsönzők, 2019-es adatszolgáltatás dokumentumai

 

   


Munkaerő-kölcsönzők tevékenységével kapcsolatos  adatszolgáltatás útmutatója 2019 

 

 

Munkaerő-kölcsönzők tevékenységével kapcsolatos adatszolgáltatás adatlapja 2019

 


 
 
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2018. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal munkaügyi központjához kell megküldeni.
 
A 2017. évben országosan működő 844 munkaerő-kölcsönző cég 159,9 ezer fő munkavállaló kölcsönzését valósította meg közel 5900 belföldi és 1460 külföldi munkáltató felé.

 
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2016. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal munkaügyi központjához kell megküldeni.


Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2015. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal munkaügyi központjához kell megküldeni.

 
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2014. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához kell megküldeni

 
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2013. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához kell megküldeni.

 
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2012. évi tevékenységére vonatkozó főbb adatokat mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként az illetékes kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához kell megküldeni.
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2011. évi tevékenységét mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján. Az adatgyűjtés módja jogszabály módosítás következtében megváltozott, a 2011. évi tevékenységre vonatkozó adatokat a munkaerő-kölcsönzőknek telephelyenként volt szükséges a területileg illetékes foglalkoztatási főosztály felé továbbítani. A korábbi években a munkaerő-kölcsönzőknek székhely szerint, a telephelyek adatainak összesítésével az illetékes foglalkoztatási főosztály felé kellett teljesítenie adatszolgáltatási kötelezettségét.

Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzők 2010. évi tevékenységét mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a cég székhelye szerint illetékes kormányhivatal foglalkoztatási főosztályához kell megküldeni. A megyei kormányhivatalok foglalkoztatási főosztályaitól kapott adatok országos összesítése a Foglalkoztatási Hivatalban történik.
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzőknek a 2009. évi tevékenységét mutatjuk be, évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a cég székhelye szerint illetékes foglalkoztatási főosztályhoz kell megküldeni. A regionális foglalkoztatási főosztályoktól kapott adatok országos összesítése a Foglalkoztatási és Szociális Hivatalban történik.
Jelentésünkben a munkaerő-kölcsönzőknek a 2008. évi tevékenységét mutatjuk be, az új szabályozás által előírt évenkénti adatszolgáltatási kötelezettségük alapján, amelyet a cég székhelye szerint illetékes foglalkoztatási főosztályhoz kell megküldeni.
Az Mt. 2001. július 1-jei módosításának hatályba lépése után, az addig munkaközvetítéssel foglalkozó cégek egyik új profilja lett a munkaerő-kölcsönzés. Az elmúlt néhány évben sok olyan cég alakult, amelyek csak munkaerő-kölcsönzéssel foglalkoznak. Ezek működését a 118/2001. (VI.30.) Korm.rendelet szabályozza.
2002. december 31-én 282 munkaerő-kölcsönző cég volt nyilvántartva az országban 2006. december 31-én 710, ami 2,5-szeres növekedést (mintegy 252%) jelent. Az elmúlt öt évben a cégek számát illetően a legdinamikusabb növekedés Pest megyében volt tapasztalható (közel hatszoros). 2006. december 31-én Magyarországon 710 munkaerő-kölcsönző cég volt, amely 21,6%-kal több, mint a 2005. év végi adat. A legtöbb munkaerő-kölcsönző vállalkozás Budapesten működik. Számuk 2006. évben 273, az országban működő összes munkaerő-kölcsönzők közel 40%-a.
2005. december 31.-én Magyarországon 584 munkaerő-kölcsönző cég volt. Ez 15,6 %-kal magasabb, mint a 2004. év végi adat. A legtöbb munkaerő- kölcsönző céget Budapesten találjuk, itt 217 cég működik, ami 37,2%-a az országban található összes munkaerő-kölcsönzők számának. A megyei adatokat vizsgálva az tapasztalható, hogy a legtöbb cég egyrészt a legfejlettebb megyékben (Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest) található, mivel legnagyobb számban az 1000 fő feletti vállalatok2 vették igénybe a munkaerő-kölcsönzést, és itt található a multinacionális cégek többsége; másrészt pedig a legnagyobb munkanélküliséggel küszködő megyékben (Borsod-Abaúj-Zemplén, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád), ahol viszont a nagyszámú munkanélküli rövidebb időszakra találhat munkát ilyen módon.
 
Frissítve: 2019. július