Az alábbi dokumentumok megjelenítéséhez Acrobat Reader szükséges


Gyakorló szakemberek kézikönyve: okos adatkezelés, innovatív megoldások használata

 

A számítási teljesítmény és az adatelemzéshez használt eszközök és algoritmusok fejlődése lehetővé teszi, hogy a szervezetek teljesen új módokon használják fel az adatokat. Néhány állami foglalkoztatási szolgálat (ÁFSZ) már megkezdte az ún. „nagy” adatok (Big Data) világának felfedezését. Az ÁFSZ-ek többsége ugyanakkor az út elején tart még. A kézikönyv segítséget nyújt azon szervezeteknek, amelyek jobban és okosabban szeretnék használni adataikat.

  
Okos adatkezelés, innovatív megoldások használata


Gyakorló szakemberek kézikönyve: állami foglalkoztatási szolgálatok részére, karrier-tanácsadáshoz és élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése céljából

 

A munka és a karrierutak változó világa szükségessé teszi az állami foglalkoztatási szolgálatok (ÁFSZ-ek) szerepének és gyakorlatának megújítását. E megújulás Európa-szerte különböző feltételek mellett megy végbe, a karrier-tanácsadáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó rendszerek és partnerkapcsolatok különböző fejlődési fázisaiban. A kézikönyv ösztönzi az ÁFSZ-eket, hogy felmérjék a karrier-tanácsadáshoz és az élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó szolgáltatások fejlettségi szintjét, és javaslatokat tesz, hogy milyen lépésekkel érhető el további fejlődés.

  
Élethosszig tartó tanuláshoz kapcsolódó szolgáltatások

 

Gyakorló szakemberek kézikönyve: teljesítményirányítás az állami foglalkoztatási szolgálatoknál

 

Az állami foglalkoztatási szolgálatok (ÁFSZ-ek) nagy része már bevezetett valamilyen célközpontú vezetési rendszert, a hatékonyabb és eredményesebb szolgáltatásnyújtás érdekében. A technológia egyre jobban fejlődik, a szakemberek pedig levonták az eddigi tanulságokat. A kézikönyv segítséget nyújt az ÁFSZ-eknek megtervezni, alkalmazni és/vagy felülvizsgálni a teljesítményirányítással kapcsolatos módszerüket, akár a tervezés és megvalósítás elején tartanak, akár már előrehaladtak az újratervezés útján.


Teljesítményirányítás az állami foglalkoztatási szolgálatoknál

  
Gyakorló szakemberek kézikönyve: A foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevő (NEET) fiatalok fenntartható aktiválása

 

A dokumentum az ÁFSZ intézkedési terv kidolgozásáról és az ÁFSZ cselekvési terv megvalósításáról szól a NEET személyek fenntartható aktiválása érdekében. Az eszközkészlet alapvető célja, hogy segítse a foglalkoztatásban, oktatásban vagy képzésben részt nem vevő (NEET) személyek tevékenységeinek ösztönzését. Az eszközkészlet az ÁFSZ-ek azon gyakorló szakembereinek készült elsősorban, akik részt vesznek az intézkedési tervek kialakításában, illetve a NEET személyekhez kapcsolódó kihívások kezelését célzó ÁFSZ módszerek kialakításában, működtetésében és értékelésében. A helyi adottságok figyelembevételével egyúttal hasznos lehet az ÁFSZ-ek regionális és nemzeti partnerei számára – különösen az Ifjúsági Garancia keretei között.

Kézikönyv első fejezet

 

Kézikönyv második fejezet

  

Gyakorló szakemberek kézikönyve: a fenntartható munkaerőpiaci integráció

 

Az ÁFSZ-eknek meg kell találniuk azokat a szolgáltatásokat és intézkedéseket, amelyek felvértezik az álláskeresőket a fenntartható munkaerőpiaci integrációjukat elősegítő készségekkel. Az eszköztár célja, hogy segítsen az ÁFSZ-eknek megtervezni és végrehajtani a fenntartható munkaerőpiaci integrációt előmozdító lépéseket. Az eszköztár négy bizonyítottan hatékony szolgáltatásra koncentrál, melyek a következők: kompetenciaalapú közvetítés, az álláskeresőknek nyújtott tanácsadási szolgáltatások, az álláskeresőknek a munkába állást követően nyújtott támogatás, a munkáltatókkal való kapcsolatteremtés, valamint azok támogatása.

Fenntartható munkaerőpiaci integráció 


Gyakorló szakemberek kézikönyve: a tartós munkanélküliséggel kapcsolatos javaslat végrehajtásához

 

A tartós munkanélküliségből való kiszakadás az idő előrehaladtával egyre nehezebbé válik. Az eszköztár célja, hogy segítsen az ÁFSZ-eknek megtervezni és végrehajtani a tartósan munkanélküli ügyfelek munkaerőpiaci integrációját előmozdító lépéseket. Konkrét útmutatást és eszközöket biztosít az ÁFSZ-ek számára a foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások közötti együttműködés, valamint a munkaerőpiaci integrációs megállapodások területén.

 Tartós munkanélküliséggel kapcsolatos javaslat