Magasrangú delegáció élén Budapestre látogatott az Iraki Köztársaság munkaügyi és szociális minisztere. Ittlétük során részt vettek a Nemzeti Munkaügyi Hivatal kétnapos szakmai programján 2012. március 20-án és 21-én. A rangos tisztségviselők megismerhették egyebek között a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat felépítését és működését, a magyar munkaerőpiac főbb jellemzőit, de bemutatkozott a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szak- és felnőttképzési, valamint munkaügyi és munkavédelmi ágazata is. Az iraki munkaügyi és szociális miniszterrel Nassar Al-Rubaiee-vel beszélgettünk.

 

A szakmai programokon főként a magyar munkaerő-piaci szervezet felépítéséről, az álláskeresőknek és a munkaadóknak nyújtandó szolgáltatások és támogatások rendszeréről érdeklődtek. Hogyan jellemezné Irak munkaerő-piaci helyzetét?

Irakban sajnos – a munkanélküliséggel karöltve – jelentős problémát okoz a szegénység. Két olyan központi program is indult 2010-ben, amelyek együttes erővel próbálják megoldani a felmerülő nehézségeket. A miniszteri tanács számításai szerint a munkanélküliségi ráta Irakban jelenleg 11%-os, és a legfőbb célkitűzésünk ezt a számot 2014-ig 7%-ra csökkenteni. Az álláskeresők jellemzően fiatal irakiak, akiknek kimondottan nehéz elhelyezkedést, szakmai tapasztalatot biztosítani. Egy kutatás szerint az iraki álláskeresők 46%-a pályakezdő.

 

A legfőbb prioritásunk a szegénység csökkentése. E probléma kezelésére, lakhelyeket teremtünk, munkahelyeket hozunk létre, a rászorulók pedig anyagi segítséget is kapnak. Nemzeti Munkaerő Politikánk egy rendkívül komplex, nyugati mintára megalkotott struktúra, amely több oldalról is segíti a kilábalást.

 

 

Több vállalat, köztük koreai és német cégek is jelezték együttműködési szándékukat Irakkal. Milyen feltételek mellett telepíthetnek Önöknél gyárakat, munkahelyeket?

Csak azzal a feltétellel engedélyezzük külföldi cégek bejövetelét, ha vállalják, hogy az alkalmazottaik fele iraki állampolgár lesz. Természetesen szívesen fogadjuk más országok szakembereit, elsősorban azért, hogy tanulhassunk tőlük. Ha azonban egy pozícióra találnak megfelelő irakit, akkor kötelesek őt alkalmazni a külföldi munkavállaló helyett.

 

  A küldöttség tagjait szakmai látogatásukra elkísérte Irak magyarországi nagykövete, dr. Kasim Asker Hasan is.

Milyen együttműködési lehetőséget látnak Irak és Magyarország között? 

Irak és Magyarország hasonló helyzetben vannak/voltak abból a szempontból, hogy mindkét ország a diktatúrából lépett át a demokrácia rendszerébe. Magyarország valamivel korábban tette ezt, pontosan ezért is jöttünk ide, hogy az itt látottakat, az önök több mint húszéves tapasztalatát otthon is tudjuk hasznosítani.

A fogadásunkra kiváló, nívós programmal készült a Nemzeti Munkaügyi Hivatal. A megbeszélések során szó esett a két ország szakmai együttműködési lehetőségeinek, tapasztalatcseréjének feltárásáról. Nagyon hasznosnak találtuk az itt eltöltött időt. Rengeteg olyan kiváló ötlettel gazdagodtunk, amelyeket tudunk majd alkalmazni országunkban is.