A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara immár 5. alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt. A 2012. április 11-én kezdődő kétnapos versengés keretében a résztvevők 38 szakmában mérhették össze tudásukat.

 

A rendezvény lehetőséget teremtett arra, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok számára érdekessé és (át)láthatóvá váljon a szakmák sokszínű világa, hiszen a versenyzők nem csak erőpróbaként fogták fel a rendezvényt, hanem büszkén mutatták be a választott szakmájukat is. Foglalkozásuk közvetlenül megismerhetővé, élővé vált, amitől az érdeklődő fiatalok bátrabban mertek érdeklődni. 
 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal a foglalkoztatási főosztályok bevonásával, az elmúlt évekhez hasonlóan, a korábbi jó együttműködést tovább erősítve, szolgáltatásainak bemutatásával a helyszínen nyújtott pályaorientációs segítséggel, tippekkel vett részt az országos döntőn.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyik kiemelt célja, hogy a pályaválasztás előtt álló fiatalok az érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő szakmát válasszanak, szem előtt tartva a munkaerőpiac nyújtotta valós lehetőségeket. Fontos, hogy a pályaorientációs tevékenység ne csak fogalom legyen, hanem egy hasznosítható eszköz és tevékenyég, amelynek segítségével nyilvánvalóvá válnak a szakmák kézzel fogható értékei.
A rendezvény ideje alatt a Hivatal standját hozzávetőleg 3000 fiatal kereste fel, közülük mintegy 1000 érdeklődő vett igénybe valamiféle szolgáltatást. Közel 600 fiatal töltötte ki a Szakma Sztár Totót és vett részt a tombolasorsoláson.

   

Hasznos és eredményes volt kiállítóként részt venni a rendezvényen, hiszen más szemszögből tudtuk bemutatni a munkaügyi szervezetet, más tartalomban és minőségben ismerhették meg a fiatalok a szervezet munkatársai által nyújtott szolgáltatásokat, mint ha ismeretlenül a kirendeltségeket keresték volna fel.

Emellett a rendezvényen való megjelenés megfelelő alkalmat teremtett arra, hogy a Hivatal tovább erősítse együttműködését a kamarákkal, illetve civil szervezetekkel. Jó példa volt erre a Nagyító Alapítvány munkatársaival végzett közös munka, a szakmák bemutatását célzó tárlatvezetés.

A rendezvény zárónapján dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár adta át a 38 szakma győzteseinek járó aranyérmet.