Jóval kevesebb munkabaleset történt  2012 első negyedévében az előző év hasonló időszakához képest. Az idei év első három hónapjában 3169 munkabalesetet jelentettek be a munkavédelmi felügyelőségekhez, melyek közül 7 eset volt halálos kimenetelű. A munkabalesetek és a halálos munkabalesetek számában bekövetkezett 5, illetve 68 százalékos csökkenés igen bíztató adat, ám a számok értékelésénél nem árt az óvatosság, hiszen éppen arról az év eleji, 3 hónapos időszakról van szó, mely magába foglalja, a halálos balesetek szempontjából magasabb kockázatú ágazatokra (építőipar, mezőgazdaság) egyre inkább jellemző visszafogott működést, vagy néhol a szinte teljes leállást.

 

 

Az elmúlt évek javuló tendenciájába illeszkedő adatok mellett kedvezőtlen jel viszont a csonkolásos balesetek számának növekedése. Ilyen jellegű sérülés az idei év első három hónapjában 54 esetben következett be, míg a tavalyi év hasonló időszakában csupán 33-ban.


A súlyos kimenetelű munkabalesetek egyharmada (24 balesetből 8) az 1-9 főt foglalkoztató kisvállalkozásoknál következett be.
Bár a súlyos balesetekre vonatkozó negyedéves esetszámok önmagukban alacsonyak ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket vonjunk le belőlük, de a régebbi, hasonló tapasztalatokat is figyelembe véve kijelenthetjük, hogy a kisvállalkozásoknál tapasztalható, biztonságra vonatkozó ismerethiány, az elavult gépek berendezések használata és a teljesítménykényszer miatti „túlvállalások” jelentősen megnövelik a kisvállalkozásokban bekövetkező, tartós keresőképtelenséggel, maradandó károsodásokkal járó balesetek kockázatát.